Inspiracja ze strony smakołyki alergika .Składniki:250 g mąki150 g cukrucukier waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody250 ml mlekaryżowego (może być woda)50 ml oleju4 łyżki octu balsamicznegoWykonanie:Zmieszać suche składniki, dodać mokre i zmiksować. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy małej keksowej. Piec w 180°C około godziny (do suchego patyczka). Można posypać cukrem pudrem albo zrobić polewę. Ja zrobiłam polewę z karobu.Składniki na polewę:1/4 margaryny bezmlecznej1 łyżka wody1 łyżka karobucukier waniliowy (można pominąć)Wykonanie:Rozpuścić margarynę, dodać wodę, cukier i karob. Rozmieszać na gładką masę.Jak polewa wystygnie, polać ciasto.Smacznego!