Wykonanie
Imbir to jedna z moich najbardziej ulubionych przypraw. Jego zapach zawsze poprawia mi nastrój i bardzo pozytywnie mi się kojarzy. Może dlatego, że po raz pierwszy poznałam jego smak w dniu, kiedy czułam się szczególnie szczęśliwa – właściwie tak bez powodu. Był piękny
słoneczny dzień, niedziela, nastrój beztroski – spotkałam się z przyjaciółką i poszłysmy do wegetariańskiej restauracji i tam właśnie podano nam
napój imbirowy. Już zawsze zapach i smak
imbiru będzie mi się kojarzył z beztroską i szczęściem.Dziś wypróbowałam przepis na
lody imbirowe z książki „Jajka” autorstwa Michela`a Roux.
Składniki :1 porcja kremu angielskiego (bez
wanilii),75 g
imbiru w
syropie, odsączonego i posiekanego,30 g
wiórków kokosowych.Wykonanie :Gorący krem angielski wlewamy do miksera, dodajemy posiekany
imbir i miksujemy minutę. Przecedzamy przez sitko do miski, którą stawiamy na lodzie, żeby masa szybko stygła (ja włożyłam do zlewu z zimną
wodą); od czasu do czasu mieszamy szpatułką, żeby nie powstał kożuch.Dosypujemy
wiórki kokosowe i przelewamy do maszynki do
lodów. Kręcimy 20-25 minut, aż
lody będą zwarte, ale zachowają kremową konsystencję.