Wykonanie
Lody porawiają nastrój, chłodzą, kojarzą się nam z latem, wakacjami i… kaloriami. Jedna gałka tradycyjnych
lodów może zawierać nawet 3 łyżeczki
cukru, do tego cholesterol i konserwanty. Proponujemy
lody bez
cukru,
mleka, konserwantów i cholesterolu.
Lody, ktore nie tylko porawią nam nastrój, ale są pełne witamin i wpłyną na poprawę naszego zdrowia.Składniki:
mrożone owoce (np.
truskawki,
wiśnie,
maliny,
jagody,
brzoskwinie, itp.)
banany mrożone bez skórki (dobrze dojrzałe)
mleko migdałowe (albo
sojowe,
kokosowe)
sok z cytryny do smaku (opcjonalnie)Wszystkie składniki miksujemy w malakserze, blenderze, robocie kuchennym lub w elektrycznej maszynce do
mielenia mięsa. Jeżeli użyjemy maszynkę do
mielenia mięsa, nie dodajemy do
lodów mleka.
Lody możemy dosłodzić, np.
miodem, albo
syropem agave (z dojrzałymi
bananami będą na pewno wystarczająco słodkie)Nadają się do spożycia bezpośrednio po z zmiksowaniu.
Foto M. Bojko