ßßß Cookit - przepis na Tort tradycyjny z kakao

Tort tradycyjny z kakao

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
kakao 3 łyżek stołowych
jajka 4 sztuk
cukier 1 szklanek
olejek waniliowy 1 łyżek deserowych
margaryna 1 kostek
mąka 1,5 szklanek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
czekolada 1 sztuk
masło 1,5 kostek
cukier puder 2 szklanek
kakao 4 łyżek stołowych
likier migdałowy 200 mililitrów
Wykonanie:
Kakao wymieszaj z 3 łyżkami ciepłej wody. Margarynę i cukier utrzyj. Ciągle ucierając, kolejno wbijaj jajka. Dołóż kakao i olejek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Porcjami dosypuj do ucieranej masy. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz godzinę w temp. 180st. Przetnij na 3 krążki.
Masło utrzyj z cukrem pudrem i 4 łyżkami kakao. Wymieszaj z likierem. Krążki ciasta przełóż 2/3 kremu. Boki i wierzch tortu cienko posmaruj częścią pozostałego kremu. Czekoladę posiekaj, obsyp boki ciasta. Wierzch udekoruj rozetkami z reszty kremu i ewentualnie miętą, owocami oraz czekoladowymi listkami.
Autor: amr5
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: dusiula
Data: 2009-04-29
Zapowiada się smacznie.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8276/Tort-tradycyjny-z-kakao