ßßß Cookit - przepis na Sztuka mięsa

Sztuka mięsa

Wykonanie

« Powrót  
Sztuka mięsa
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 140 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
pręgi wołowe 1.2 kilogramów
warzywo 50 dekagramów
cebula 15 dekagramów
sól według uznania
pieprz według uznania
liście laurowe według uznania
mleko 0.25 szklanek
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Mięso umyć, przerąbać w poprzek kości. Zagotować wodę, osolić. Do wrzątku włożyć przygotowane mięso, dodać listek laurowy i kilka ziaren zmiażdżonego pieprzu. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 2 godz. Cebulę umyć (nie obierać), ułożyć nad płomieniem gazowym lub na płycie kuchennej. Powinna się dobrze zrumienić ze wszystkich stron. Zrumienioną cebulę dodać do podgotowanego mięsa, wkładając jednocześnie umyte, oczyszczone i opłukane warzywa. Ugotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru, pokrajać na porcje, włożyć do rondelka, skropić rosołem. Ugotowane warzywa pokrajać w kostkę, włożyć do rondla, podlać mlekiem, chwilkę poddusić, przyprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać z posiekaną nacią pietruszki. Mięso podgrzać, wyłożyć na ogrzany półmisek, obłożyć przygotowanymi warzywami. Podawać z dodatkiem ziemniaków z wody (1-2 na porcję). Wywar z mięsa wykorzystać na zupę.
Uwagi:
pręgi wołowe z kością, warzywa: marchew, pietruszka, seler; natka pietruszki posiekana
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1864/Sztuka-miesa