ßßß Cookit - przepis na Śledzie korzenne w oleju

Śledzie korzenne w oleju

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 210 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
filet śledziowy 6 - 8 sztuk
cebula 2 sztuk
pieprz 1 łyżek deserowych
gorczyca 0,5 łyżek deserowych
ziarno jałowca 5 sztuk
ziele angielskie 5 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
olej 0,5 szklanek
sok z cytryny 0,5 sztuk
Wykonanie:
Do sporej miski wlać zimną wodę i włożyć filety, żeby się wymoczyły. Próbować od czasu do czasu kawałeczek fileta, by stwierdzić, czy jest już dobrze wymoczony (można przyspieszyć proces moczenia, kilka krotnie zmieniając wodę). Przyprawy dobrze utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku. Oczyszczone cebule pokroić w plastry. Do małego słoika wlać olej i sok z cytryny, zakręcić i kilkakrotnie wstrząsnąć. Wymoczone sledzie starannie osączyć na papierowym ręczniku i pokroić w dzwonka. W półlitrowym słoiku typu twist układać warstwami śledzie, posypując je przyprawami i przekładając cebulą. Na koniec zalać wszystko przygotowanym sosem, zakręcić i na 2-4 dni wstawić do lodówki. Przed podaniem wyjąć śledzie z zaprawy, ułożyć w salaterce, polać świeżym olejem (4 łyżki) i posypać świeżo posiekaną cebulą. Podawać z pieczywem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7173/Sledzie-korzenne-w-oleju