ßßß Cookit - przepis na Smardze faszerowane

Smardze faszerowane

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 3
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
smardz 20 dekagramów
boczek wędzony 20 dekagramów
wątroba wieprzowa 10 dekagramów
cebula 1 sztuk
rogalik 1 sztuk
mleko według uznania
jajko 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
majeranek według uznania
bułka tarta według uznania
olej słonecznikowy 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Po oczyszczeniu grzybów należy odciąć trzony aby przygotować kapelusze do faszerowania.
Farsz przygotowujemy w ten sposób, że wędzonkę, cebulę i wątróbkę mielemy na maszynce. Do powstałej masy dodajemy namoczony w mleku rogalik (wekę), sól, pieprz i majeranek i wszystko dobrze wymieszamy. Farszem napełniamy smardze. Jeżeli zostanie troche farszu, można dodać do niego tartej bułki i po wymieszaniu uformować coś na kształt kotletów mielonych.
Smardze i ewentualne "kotlety" układamy w brytfannie i podlejemy olejem. Następnie zapiekamy w piekarniku. Potrawę można podać z ziemniakami z dodatkiem ostrej sałatki warzywnej.
Uwagi:
1 rogalik ( niesłodki) albo odpowiedni kawałek weki, olej słonecznikowy lub sojowy
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2134/Smardze-faszerowane