ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomiód 500 gramówmąka 5,55,5 szklanekmleko 1 szklanekmargaryna 0,5 kostekjajka 4 sztukcukier 2 szklanekolej 4 łyżek stołowychśmietana 3 łyżek stołowychpieprz 0,5 łyżek deserowychCynamon 0,5 łyżek deserowychziele angielskie 0,5 łyżek deserowychgoździki mielone 0,5 łyżek deserowychsoda oczyszczona 1 łyżek deserowychfogi 2 łyżek stołowychorzechy 2 łyżek stołowychrodzynki 2 łyżek stołowychlukier 1 sztukWykonanie:Rozpuszczony miód ostudzić. Mleko zagotować. Miękką margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka oraz olej i utrzeć na gładką masę. Ucierając, dodawać płynny miód. Wsypać mąkę wymieszaną z sodą oraz śmietanę i wlać mleko. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Na koniec wsypać przyprawy i wymieszać z posiekanymi bakaliami. Ciasto przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. piec ok. 60 minut w 170 stopniach. zimny piernik polać lukrem i dowolnie ozdobić.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: