ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czegopierś z indyka 1 kilogramówchudy boczek, plastry 100 gramówcebula 4 sztukpory 4 sztukpieczarki 400 gramówpomidory 6 sztukziemniaki 750 gramówtymianek, listki według uznaniasól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone mięso oprószyć solą i pieprzem. Obłożyć plasterkami boczku i ułożyć na natłuszczonej brytfannie. Piec 50 minut w 150 stopniach.Oczyszczoną cebulę pokroić w słupki, a oczyszczone pory w grube ukośne plastry. Pomidory umyć, a pieczarki oczyścić. Po godzinie pieczenia warzywa ułożyć wokół pieczeni i piec jeszcze 30 minut. Po tym czasie warzywa przewrócić na drugą stronę, oprószyć solą i pieprzem i zwiększyć temperaturę do 200 stopni, pic jeszcze 20 minut.Oczyszczone ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.Pieczeń ułożyć na ogrzanym półmisku i pokroić w plastry. Obłożyć upieczonymi warzywami i polać sosem z pieczenia. Pozostały sos przelać do sosjerki. Udekorować gałązkami świeżego tymianku. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z ziemniakami.Uwagi:Tymianek można zastąpić innymi świeżymi ziołami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: WubeData: 2009-04-27bardzo dobre:)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: