ßßß Cookit - przepis na Kaczka z gruszkami

Kaczka z gruszkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
filety z piersi kaczki 4 sztuk
gruszki 3 sztuk
wino białe wytrawne 0,5 szklanek
koniak 50 mililitrów
śmietana 5 łyżek stołowych
dżem z borówek 5 łyżek stołowych
olej 2 łyżek stołowych
sok z cytryny według uznania
skórka z cytryny - pasek 1 sztuk
goździki 1 sztuk
tymianek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone mięso natrzeć sola, pieprzem oraz tymiankiem. Na rozgrzanym w rondlu oleju ułożyć piersi kacze skóra do dołu i smażyć powoli 10 minut. Odwrócić i smażyć jeszcze 5 minut. Wytopiony tłuszcz zlać, a podlać winem oraz śmietaną, dodać łyżkę dżemu z borówek lub z żurawin, goździk i pasek skórki z cytryny. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, 15 minut, aż mięso będzie miękkie.
Obrane gruszki przekroić na połówki, wykroić gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny oraz koniakiem. Wokół mięsa ułożyć połówki gruszek i dusić razem kolejne 10 minut, pod przykryciem. Mięso podawać z połówkami gruszek, sosem z duszenia i borówkami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11334/Kaczka-z-gruszkami