ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka świąteczne

Ciasteczka świąteczne

nazwa

Wykonanie

Kruche ciasteczka świąteczne – idealne na każde Święta.
Poniższy przepis na ciasteczka świąteczne skutecznie sprawdza się w naszym domu już od dobrych kilku lat. Dotychczas ich przygotowaniem zajmowała się siostra Pana domu. W tym roku postanowiliśmy sami je upiec. Potraktowaliśmy to jak wyzwanie, ponieważ chcieliśmy aby wyszły równie smaczne jak i jej. Ich smak możecie sami ocenić przygotowując przepis i postępując wg. wytycznych natomiast w naszym mniemaniu są perfekcyjne.
Świąteczne ciasteczka muszą być słodkie i delikatne w konsystencji. Nie powinny być duże aby się nimi nie przejadać i w pełni delektować się ich smakiem. Właśnie takie są te kruche ciasteczka.
Zaprezentowany przez nas przepis na ciasteczka świąteczne jest niezwykle uniwersalny. My przedstawiliśmy go w wersji świątecznej i dedykowanej dla okresu Wigilii i Sylwestra. Śmiało możesz użyć go na Walentynki wycinając zamiast gwiazdek serduszka.
My przygotowując ciasteczka zastosowaliśmy dżem porzeczkowy ale równie dobrze możecie stworzyć ciasteczka z dżemem malinowym czy wiśniowym.
250 g mąki tortowej
170 g masła (miękkie, o temperaturze pokojowej)
2 żółtka
80 g cukru pudru
1 słoiczek dżemu porzeczkowego-przetartego przez sitko (lub innego wg. uznania)
cukier puder do posypki
Przygotowanie:
Mąkę przesiej przez sitko (dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste), dodaj cukier puder, pokrojone w kostkę masło oraz żółtka. Wszystkie składniki zagnieć i odstaw na ok. 1 godzinę pod przykryciem (najlepiej niech to będzie lniana ściereczka).
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 2- 3 mm. Wycinaj z niego małe okręgi – jedne gładkie i drugie do pary z wyciętym na środku wzorkiem. W naszym przypadku są to gwiazdki przy czym mogą to być również serduszka lub kwiatki – pełna dowolność, która może zależeć od okazji.
Przygotowane okręgi piecz na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 150 º C do momentu uzyskania złotego koloru. Gotowe odstaw na 24 h bez przykrycia w celu „odparowania”.
Warstwy dolne i górne (te ze wzorkiem) łącz ze sobą poprzez posmarowanie dolnej części dżemem i nałożenie na nią wierzchu. Gotowe ciasteczka świąteczne posyp cukrem pudrem.
Z jednej porcji wychodzi około 50 gotowych ciasteczek.
Potrzebujesz więcej przepisów na kruche ciasteczka? Skorzystaj z innych dostępnych na blogu.
Ciasteczka maślane
Ciasteczka owsiane z kawałkami czekolady
Ciasteczka orzechowe
Źródło:http://panipanidomu.pl/ciasteczka-swiateczne