Wykonanie
Kruche
ciasteczka świąteczne – idealne na każde Święta.Poniższy przepis na
ciasteczka świąteczne skutecznie sprawdza się w naszym domu już od dobrych kilku lat. Dotychczas ich przygotowaniem zajmowała się siostra Pana domu. W tym roku postanowiliśmy sami je upiec. Potraktowaliśmy to jak wyzwanie, ponieważ chcieliśmy aby wyszły równie smaczne jak i jej. Ich smak możecie sami ocenić przygotowując przepis i postępując wg. wytycznych natomiast w naszym mniemaniu są perfekcyjne.Świąteczne
ciasteczka muszą być słodkie i delikatne w konsystencji. Nie powinny być duże aby się nimi nie przejadać i w pełni delektować się ich smakiem. Właśnie takie są te kruche
ciasteczka.Zaprezentowany przez nas przepis na
ciasteczka świąteczne jest niezwykle uniwersalny. My przedstawiliśmy go w wersji świątecznej i dedykowanej dla okresu Wigilii i Sylwestra. Śmiało możesz użyć go na Walentynki wycinając zamiast gwiazdek serduszka.My przygotowując
ciasteczka zastosowaliśmy
dżem porzeczkowy ale równie dobrze możecie stworzyć
ciasteczka z
dżemem malinowym czy
wiśniowym.250 g
mąki tortowej170 g
masła (miękkie, o temperaturze pokojowej)2
żółtka80 g
cukru pudru1 słoiczek
dżemu porzeczkowego-przetartego przez sitko (lub innego wg. uznania)
cukier puder do posypkiPrzygotowanie:
Mąkę przesiej przez sitko (dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste), dodaj
cukier puder, pokrojone w kostkę
masło oraz
żółtka. Wszystkie składniki zagnieć i odstaw na ok. 1 godzinę pod przykryciem (najlepiej niech to będzie lniana ściereczka).Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 2- 3 mm. Wycinaj z niego małe
okręgi – jedne gładkie i drugie do pary z wyciętym na środku wzorkiem. W naszym przypadku są to gwiazdki przy czym mogą to być również serduszka lub kwiatki – pełna dowolność, która może zależeć od okazji.Przygotowane
okręgi piecz na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 150 º C do momentu uzyskania złotego koloru. Gotowe odstaw na 24 h bez przykrycia w celu „odparowania”.Warstwy dolne i górne (te ze wzorkiem) łącz ze sobą poprzez posmarowanie dolnej części
dżemem i nałożenie na nią wierzchu. Gotowe
ciasteczka świąteczne posyp
cukrem pudrem.Z jednej porcji wychodzi około 50 gotowych
ciasteczek.Potrzebujesz więcej przepisów na kruche ciasteczka? Skorzystaj z innych dostępnych na blogu.
Ciasteczka maślane
Ciasteczka owsiane z kawałkami
czekoladyCiasteczka orzechowe