Wykonanie
Poziom trudnościZiemniaczane gołąbki w kiszonych liściach
kapusty przygotowałam z ukiszonej całej główki
kapusty, którą „na próbę” zakisiłam w październiku zeszłego roku. Próba okazała się pozytywna i w liście
kapusty zawinęłam pyszny ziemniaczany farsz. Kiszone liście
kapusty są jędrne i mocne, nie pękają i nie rwą się. Gołąbki zwinięte w kiszone liście
kapusty – kiszeniaki, znane są również na Kresach Wschodnich, tego typu gołąbki zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych w województwie lubuskim i podkarpackim .Porcja na 12 dużych gołąbkówSkładniki:Gołąbki:1 kg
ziemniaków300 g tłustego
wędzonego boczku3
cebule2 ząbki
czosnku1
jajko¾ łyżeczki mielonego
pieprzu1 płaska łyżeczka
soli1 pełna łyżeczka
majerankuSos:200 ml rosołu drobiowego100 g
śmietanki 30%Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w niedużą kostkę, podsmażyć na patelni.
Cebule i
czosnek obrać, drobno posiekać przełożyć do
boczku.Smażyć do czasu aż
cebula i
czosnek będą rumiane, odstawić do przestudzenia.
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach.Odcisnąć je nad salaterką, płyn wylać, pozostawioną na dnie
skrobię przełożyć z powrotem do
ziemniaków.Dodać usmażony
boczek z
cebulą i
czosnkiem,
jajko,
pieprz,
sól i
majeranek, wszystko razem wymieszać.Od
kapusty oddzielić liście, na każdy liść nałożyć pełną łyżkę
mięsnego farszu, liść zawinąć (tak jak na zdjęciach poniżej).Wszystkie gołąbki przysmażyć z obu stron na patelni (najlepiej na tej samej na której był
smażony boczek z
cebulą).Przysmażone gołąbki przełożyć do wolnowaru lub garnka z grubym dnem, wlać rosół. Wolnowar nastawić na najwyższą moc – HIGH i podgrzewać przez ok. 5 godzin.Garnek ustawić na kuchni, zawartość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i podgrzewać na małym ogniu przez ok. 3 godziny. Na koniec gotowania dodać do sosu
śmietankę, zamieszać.Ziemniaczane gołąbki w kiszonych liściach
kapusty podajemy gorące, be żadnych dodatków – same w sobie są kompletnym daniem.Smacznego!