ßßß Cookit - przepis na Ziemniaczane gołąbki w kiszonych liściach kapusty

Ziemniaczane gołąbki w kiszonych liściach kapusty

Wykonanie

Poziom trudności
Ziemniaczane gołąbki w kiszonych liściach kapusty przygotowałam z ukiszonej całej główki kapusty, którą „na próbę” zakisiłam w październiku zeszłego roku. Próba okazała się pozytywna i w liście kapusty zawinęłam pyszny ziemniaczany farsz. Kiszone liście kapusty są jędrne i mocne, nie pękają i nie rwą się. Gołąbki zwinięte w kiszone liście kapusty – kiszeniaki, znane są również na Kresach Wschodnich, tego typu gołąbki zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych w województwie lubuskim i podkarpackim .
Porcja na 12 dużych gołąbków
Składniki:
Gołąbki:
1 kg ziemniaków
300 g tłustego wędzonego boczku
3 cebule
2 ząbki czosnku
1 jajko
¾ łyżeczki mielonego pieprzu
1 płaska łyżeczka soli
1 pełna łyżeczka majeranku
Sos:
200 ml rosołu drobiowego
100 g śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w niedużą kostkę, podsmażyć na patelni.
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać przełożyć do boczku.
Smażyć do czasu aż cebula i czosnek będą rumiane, odstawić do przestudzenia.
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Odcisnąć je nad salaterką, płyn wylać, pozostawioną na dnie skrobię przełożyć z powrotem do ziemniaków.
Dodać usmażony boczek z cebulą i czosnkiem, jajko, pieprz, sól i majeranek, wszystko razem wymieszać.
Od kapusty oddzielić liście, na każdy liść nałożyć pełną łyżkę mięsnego farszu, liść zawinąć (tak jak na zdjęciach poniżej).
Wszystkie gołąbki przysmażyć z obu stron na patelni (najlepiej na tej samej na której był smażony boczek z cebulą).
Przysmażone gołąbki przełożyć do wolnowaru lub garnka z grubym dnem, wlać rosół. Wolnowar nastawić na najwyższą moc – HIGH i podgrzewać przez ok. 5 godzin.
Garnek ustawić na kuchni, zawartość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i podgrzewać na małym ogniu przez ok. 3 godziny. Na koniec gotowania dodać do sosu śmietankę, zamieszać.
Ziemniaczane gołąbki w kiszonych liściach kapusty podajemy gorące, be żadnych dodatków – same w sobie są kompletnym daniem.
Smacznego!
Źródło:https://jagodzianka.com/2021/04/ziemniaczane-golabki-w-kiszonych-lisciach-kapusty