Wykonanie
Krem czekoladowy to smarowidło na
pieczywo, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Nie da się jednak ukryć, że nie wszystkie gotowe produkty charakteryzują się dobrym składem. Wcale jednak nie musisz rezygnować z takiego przysmaku –
krem czekoladowy możesz przyrządzić samodzielnie. Poznaj sprawdzone przepisy na smarowidło w różnych wariantach.Domowy
krem czekoladowy jest prosty w przygotowaniu – niezależnie od tego, na jaką wersję się zdecydujesz. Wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami, aby wyrób był udany.
Krem czekoladowy z
orzechamiJeżeli chcesz przygotować
krem czekoladowy, który będzie lepszą alternatywą gotowego produktu, przygotuj następujące składniki:200 g
orzechów laskowych1 tabliczka
czekolady mlecznej E.Wedel1 tabliczka
czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel1 szklanka
mleka3 łyżki
masła.Jak przygotować
krem czekoladowy krok po kroku?
Orzechy wysyp na blaszkę i praż w piekarniku nagrzanym do 180 o Mieszaj od czasu do czasu.Po ok. 10 minutach wyjmij blachę z piekarnika i usuń z
orzechów brązową skórkę.Obrane
orzechy zmiel – tak, aby uzyskać nieco płynną konsystencję bez grudek.
Mleko podgrzej z
cukrem, a po zagotowaniu zdejmij z palnika.Dodaj połamane
czekolady i odstaw do rozpuszczenia. Po kilku minutach wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję.Masę
czekoladową dodaj do zmielonych
orzechów i zmiksuj.W trakcie mieszania stopniowo dodawaj
masło. Miksuj dalej, aby uzyskać gładką konsystencję.Ciepły krem przelej do mniejszych słoiczków i wstaw do lodówki.Tak przygotowanym
kremem czekoladowym możesz posmarować świeże bułeczki. Możesz też przełożyć nim swoje ulubione ciasto, np. brownie .
Krem czekoladowy z
awokadoCzy wiesz, że
czekolada z
awokado to połączenie idealne? Właśnie z tych dwóch głównych składników można przygotować
krem czekoladowy – idealny na kanapki.Niezbędne składniki:2 małe
owoce awokado (dojrzałe!)2
banany (mocno dojrzałe!)3 łyżki
kakao ciemnego z Ghany E.Wedel1 czubata łyżka
miodu wielokwiatowego1 czubata łyżka gładkiego
masła orzechowego.Przygotowanie krok po kroku:
Awokado obierz. Usuń pestkę (przekrój na pół, a następnie w pestkę wbij nóż i wyciągnij). Pokrój miąższ na kawałki.
Banany obierz i pokrój na mniejsze kawałki.W misce umieść
owoce,
kakao,
masło orzechowe oraz
miód.Całość zblenduj na gładką masę.Tak przygotowany
krem czekoladowy przełóż do małych słoiczków. Przechowuj w lodówce – jednak nie dłużej niż 7 dni.Jeśli chcesz, aby
czekolada z
awokado zyskały bardziej
orzechowy posmak, dodaj ok. 30 g
orzechów laskowych (mogą być już rozdrobnione). Wystarczy zblendować wszystkie składniki na gładką masę.Domowy
krem czekoladowy jest prosty w przygotowaniu. Wymaga zgromadzenia zaledwie kilku składników – łatwo dostępnych w każdym sklepie. Dużym atutem jest to, że możesz go przechowywać przez dłuższy czas w lodówce.Przygotuj każdą z wersji i wybierz wariant, do którego będziesz częściej wracać. Szybko przekonasz się, że domowe wyroby nie mają sobie równych.