Wykonanie
Kocie języczki to klasyczne francuskie
ciasteczka – mocno maślane, delikatne, o chrupiących brzegach. Idealny przepis do wykorzystania
białek!
Zawsze wracam do tego przepisu, gdy mam do wykorzystania kilka
białek jaj. Kocie języczki to wspaniale maślane
ciasteczka o chrupiących brzegach, słodkie, delikatne, ciężko poprzestać na jednym. Najbardziej lubię podawać je jako dodatek do
lodów – lubię
mieć zapas w zamrażalniku, bo mrożą się znakomicie! To francuski klasyk, choć nie znamy dokładnego pochodzenia tego przepisu, wiadomo, że pierwsze wersje pojawiły się w literaturze kulinarnej już w XVII w.! Warto spróbować i
mieć je w swoim kulinarnym repertuarze.SkładnikiDo
ciasteczek używam prawdziwego
masła (82-83%), bo od niego zależy finalny smak.Niektóre przepisy zakładają użycie zwykłego, drobnego
cukru, po przetestowaniu wolę jednak wersję z
cukrem pudrem – konsystencja jest wspaniale gładka i delikatna.Jeśli nie używamy
białek z jaj rozmiaru L, lub nie wiemy ile
białek mamy (np. po mrożeniu) do tego przepisu wystarczy po prostu odmierzyć ok. 100 g
białekCo może pójść nie tak?
Masło użyte do przepisu jest twardePrzed przygotowaniem przepisu polecam ogrzać
masło (wyjąć je z lodówki ok. 2 godziny przed pieczeniem). Zimne
masło będzie sprawiało dużo więcej problemów, ciężko będzie je rozetrzeć i połączyć z resztą składników. Trik jak ekspresowo ogrzać
masło bez zbytniego podgrzewania: Do ceramicznej miseczki wlać wrzątek, poczekać 2-3 minuty. Następnie wylać wrzątek, odwrócić miskę i przykryć
masło, robiąc z miski coś na wzór klosza 😉 Po kilku minutach
masło zmięknie pod wpływem wydzielanego, zatrzymanego przez miskę ciepła.Brak rękawa cukierniczegoRękaw można z powodzeniem zastąpić mocnym woreczkiem strunowym – napełniamy go podobnie jak rękaw i odcinamy jeden z
rogów. Można też po prostu wyłożyć porcje ciasta łyżeczką. Nie będzie to co prawda klasyczny kształt kocich języczków, ale wszystkie inne walory zostaną zachowane ☺ModyfikacjeZe wszystkich modyfikacji jakie widziałam, najczęściej pojawiają się dwie propozycje. Pierwszą jest zanurzenie brzegów
ciasteczek w
czekoladzie. Zwykle jest to ciemna,
gorzka czekolada, która kontrastuje ze słodkim
ciastkiem, często dodatkowo przyprószona odrobiną
soli morskiej lub
soli maldon. Posypką mogą być też drobno pokruszone
orzechy,
pistacje czy
migdały. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zanurzyć brzegi także w
mlecznej lub białej
czekoladzie, jeśli taka opcja wydaje się bardziej kusząca 😁 Drugą stosowaną modyfikacją jest przekładanie
ciasteczek kremem, podobnie jak
makaroniki czy markizy. Kremem może być
czekoladowy ganache albo kwaśna
marmolada.Kocie języczki krok po kroku
Kocie języczkiPorcje: 30-40
ciasteczek Czas: 5 min przygotowania + 8-10 min pieczeniaSkładniki►
masło [125 g]►
cukier puder [125 g]►
mąka pszenna typ 450 [125 g]►
białka rozmiar L [3 sztuki / ok. 100 g]Dodatkowo:► szczypta
soli – opcjonalnie►
aromat waniliowy lub
migdałowy [4-5 kropel] – opcjonalniePrzygotowanie125 g
masła w temperaturze pokojowej utrzeć ze 125 g
cukru pudru . Dla ułatwienia
cukier można przesiać przez drobne sito, bo ma tendencję do zbrylania.Do utartego
masła dodać 3
białka, wymieszać.
Białka wlewamy prosto do masy, bez uprzedniego ubijania.Stopniowo dodać 125 g
mąki (oraz opcjonalnie
sól i aromat), mieszać do połączenia składników i uzyskania gładkiego ciasta.Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać podłużne
ciasteczka o długości 7-8 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Podczas wyciskania należy zostawić odstęp (ok. 4-5 cm), bo
ciasteczka rozleją się podczas pieczenia. Jeśli końcówki wyciśniętych
ciasteczek wyjdą zbyt zadarte, można delikatnie spłaszczyć je palcem zwilżonym
wodą, aby uzyskać ładniejszy kształt po upieczeniu. Jeśli nie mamy rękawa, można do tego celu wykorzystać woreczek strunowy z odciętym
rogiem, albo po prostu formować okrągłe
ciasteczka za pomocą łyżeczki.Piec
ciasteczka przez 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), aż brzegi
ciasteczek się zarumienią.Przepis inspirowany: Przepisem Donala Skehana ze strony BBC Food
Przechowywanie i mrożenie
Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 3-5 dni, ale polecam od razu przełożyć je do woreczka i wrzucić do zamrażalnika. Z uwagi na dużą ilość
cukru i
masła nie zamarzną całkowicie, więc można je jeść od razu po wyjęciu z zamrażalnika, alboJeśli masz jakieś pytania…Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku . Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość!🍪 Inne szybkie i proste
ciasteczkaMaślane,
migdałowe rożki oblane
czekoladą.Chrupiące
ciasteczka twarogowe a’la francuskie.Kruche
ciasteczka marchewkowe.