Wykonanie
Przepis na pączki
kokosowe to moja nowa propozycja na nadchodzący Tłusty Czwartek. Z pewnością przypadną one do gustu wszystkim miłośnikom
kokosa.
Składniki:1 kg
mąki pszennej50 g świeżych
drożdży150 g
cukru500 ml
mleka6
żółtek1 całe
jajko100 g
masłaopakowanie
cukru wanilinowego40 ml
spirytususkórka otarta z 1
cytrynypół łyżeczki
soliNadzienie:5
żółtek70g
cukru40g
mąki pszennej400ml
mleka kokosowego180g
białej czekoladyPolewa
czekolada mleczna1 tabliczka
biała czekolada2 tabliczki
wiórki kokosowe100 gramDodatkowo:Wykonanie:Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki
mleka, 1 łyżeczkę
cukru i łyżkę
mąki, dodajemy
drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy
mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn,
cukier, letnie
mleko,
żółtka i
jajka,
sól,
cukier waniliowy,
spirytus i
skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym
ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). W międzyczasie przygotowujemy krem: w dużej misce, ucieramy
żółtka z
cukrem, aż masa będzie jednolita. Następnie dolewamy 50 ml
mleka, wsypujemy
mąkę i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. W rondelku zagotowujemy resztę
mleka kokosowego na średnim ogniu. Zaczynamy dodawać utarte
żółtka z
mlekiem i
mąką, cały czas mieszając w rondelku szpatułką, aż składniki stworzą jednolitą całość. Gotujemy całość i mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu. Zdejmujemy rondelek z ognia i wprowadzamy do niego połamaną
białą czekoladę, mieszając do momentu, w którym
czekolada całkowicie rozpuści się w budyniu. Odkładamy do ostudzenia. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki. Następnie pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym
oleju. Gotowy krem Rafaello umieszczamy w rękawie cukierniczym, w pączkach robimy wąskie dziurki i nadziewamy każdego kremem. Gotowe pączki pokrywamy lukrem i posypujemy wiórkami. Smacznego