ßßß Cookit - przepis na Blok czekoladowy z Mieszanką Wedlowską

Blok czekoladowy z Mieszanką Wedlowską

nazwa

Wykonanie

Już od dawna hitem jest blok czekoladowy. Przepis klasyczny zna właściwie każdy. Czy jednak masz świadomość, że podstawową recepturę możesz dowolnie modyfikować? Co wiesz na czekoladowy deser z dodatkiem Mieszanki Wedlowskiej? Takie połączenie cię zaskoczy i zapewni nie lada przyjemność podniebieniu.
Dla niektórych osób blok czekoladowy przywodzi skojarzenia związane z dzieciństwem. Kilkadziesiąt lat temu to właśnie on był deserem podawanym niejako w zastępstwie czekolady. Jeśli chcesz odbyć sentymentalną podróż do przeszłości, ale nawiązać odrobinę do nowoczesności, wypróbuj nieco inny blok czekoladowy. Przepis, który uwzględnia Mieszankę Wedlowską jest równie prosty.
Blok czekoladowy – przepis na nowoczesny wariant
Jeżeli znasz klasyczny przepis na blok czekoladowy, z przygotowaniem jego nieco zmodyfikowanej wersji nie będziesz mieć trudności. W tym przypadku herbatniki i bakalie należy zastąpić czekoladkami wchodzącymi w skład Mieszanki Wedlowskiej.
Niezbędne składniki:
200 g prawdziwego masła
3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
400 g mleka w proszku
½ szklanki cukru
½ szklanki wody
100 g Cukierków Mieszanka Wedlowska.
Przygotowanie deseru sprowadza się do zaledwie kilku kroków.
Cukierki pokrój na mniejsze kawałki.
W rondelku roztop masło, dodaj cukier, wodę i kakao.
Zawartość garnuszka podgrzewaj aż do rozpuszczenia się składników – chodzi o uzyskanie jednolitej masy.
Odstaw do ostudzenia.
W większym garnku umieść mleko w proszku oraz pokrojone cukierki z Mieszanki Wedlowskiej.
Wlej schłodzoną masę kakaową i wymieszaj.
Gęstą masę umieść w formie keksowej – wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
Całość umieść w lodówce na kilka godzin.
Pamiętaj! Mocno schłodzony blok czekoladowy będzie twardy. Dlatego przed pokrojeniem go w kawałki wyjmij deser z lodówki. Dzięki temu łatwiej podzielisz go na mniejsze części i nic się nie połamie.
Jeżeli blok w takiej wersji jest za mało czekoladowy, możesz go wzbogacić. Wystarczy przygotować polewę czekoladową – najlepiej z całej tabliczki rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem odrobiny masła lub śmietany kremówki. Wierzch możesz udekorować pokruszonymi cukierkami z Mieszanki Wedlowskiej.
Blok czekoladowy, z uwagi na swój mocno czekoladowy smak, ma konkurenta. Jest nim brownie – ciasto czekoladowe, które – choć pieczone – także rozpływa się w ustach od pierwszego do ostatniego kęsa.
Przewagą brownie jest znacznie krótszy czas przygotowania – wystarczy zaledwie 30 minut, aby móc podać wypiek. Mimo że przygotowanie bloku czekoladowego jest mniej pracochłonne, na efekt końcowy trzeba poczekać nawet kilka godzin.
A co ze smakiem? Tutaj nie ma zwycięzcy, ponieważ zarówno brownie, jak i blok czekoladowy smakują wyśmienicie. Wyróżnia je mocno czekoladowy smak, którego intensywność można dostosować do własnych preferencji.
A ty co wybierzesz? Blok czekoladowy z nowoczesnej odsłonie z Mieszanką Wedlowską? Czy amerykańskie brownie w wersji klasycznej – bez dodatków?
Źródło:http://www.niezlababka.pl/blok-czekoladowy-z-mieszanka-wedlowska