Wykonanie
Już od dawna
hitem jest blok
czekoladowy. Przepis klasyczny zna właściwie każdy. Czy jednak masz świadomość, że podstawową recepturę możesz dowolnie modyfikować? Co wiesz na
czekoladowy deser z dodatkiem Mieszanki Wedlowskiej? Takie połączenie cię zaskoczy i zapewni nie lada przyjemność podniebieniu.Dla niektórych osób blok
czekoladowy przywodzi skojarzenia związane z dzieciństwem. Kilkadziesiąt lat temu to właśnie on był deserem podawanym niejako w zastępstwie
czekolady. Jeśli chcesz odbyć sentymentalną podróż do przeszłości, ale nawiązać odrobinę do nowoczesności, wypróbuj nieco inny blok
czekoladowy. Przepis, który uwzględnia Mieszankę Wedlowską jest równie prosty.Blok
czekoladowy – przepis na nowoczesny wariantJeżeli znasz klasyczny przepis na blok
czekoladowy, z przygotowaniem jego nieco zmodyfikowanej wersji nie będziesz
mieć trudności. W tym przypadku
herbatniki i
bakalie należy zastąpić
czekoladkami wchodzącymi w skład Mieszanki Wedlowskiej.Niezbędne składniki:200 g prawdziwego
masła3 łyżki
kakao ciemnego z Ghany E.Wedel400 g
mleka w proszku½ szklanki
cukru½ szklanki
wody100 g
Cukierków Mieszanka Wedlowska.Przygotowanie deseru sprowadza się do zaledwie kilku kroków.
Cukierki pokrój na mniejsze kawałki.W rondelku roztop
masło, dodaj
cukier,
wodę i
kakao.Zawartość garnuszka podgrzewaj aż do rozpuszczenia się składników – chodzi o uzyskanie jednolitej masy.Odstaw do ostudzenia.W większym garnku umieść
mleko w proszku oraz pokrojone
cukierki z Mieszanki Wedlowskiej.Wlej schłodzoną masę
kakaową i wymieszaj.Gęstą masę umieść w formie keksowej – wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia lub folią spożywczą.Całość umieść w lodówce na kilka godzin.Pamiętaj! Mocno schłodzony blok
czekoladowy będzie twardy. Dlatego przed pokrojeniem go w kawałki wyjmij deser z lodówki. Dzięki temu łatwiej podzielisz go na mniejsze części i nic się nie połamie.Jeżeli blok w takiej wersji jest za mało
czekoladowy, możesz go wzbogacić. Wystarczy przygotować
polewę czekoladową – najlepiej z całej tabliczki rozpuszczonej w kąpieli
wodnej z dodatkiem odrobiny
masła lub
śmietany kremówki. Wierzch możesz udekorować pokruszonymi
cukierkami z Mieszanki Wedlowskiej.Blok
czekoladowy, z uwagi na swój mocno
czekoladowy smak, ma konkurenta. Jest nim brownie – ciasto
czekoladowe, które – choć pieczone – także rozpływa się w ustach od pierwszego do ostatniego kęsa.Przewagą brownie jest znacznie krótszy czas przygotowania – wystarczy zaledwie 30 minut, aby móc podać wypiek. Mimo że przygotowanie bloku
czekoladowego jest mniej pracochłonne, na efekt końcowy trzeba poczekać nawet kilka godzin.A co ze smakiem? Tutaj nie ma zwycięzcy, ponieważ zarówno brownie, jak i blok
czekoladowy smakują wyśmienicie. Wyróżnia je mocno
czekoladowy smak, którego intensywność można dostosować do własnych preferencji.A ty co wybierzesz? Blok
czekoladowy z nowoczesnej odsłonie z Mieszanką Wedlowską? Czy amerykańskie brownie w wersji klasycznej – bez dodatków?