Wykonanie
Potrzebujesz przepisu na szybkie ciasto
czekoladowe, ponieważ znajomi niebawem wpadną w odwiedziny? Brownie to wypiek, który przygotujesz w krótkim czasie – z gwarancją, że będzie smakował każdemu z gości. Poznaj sprawdzony przepis – w wariancie z trzema rodzajami
czekolady!Brownie to klasyka, która zadowoli niejednego miłośnika
czekolady. Intensywnie
czekoladowe, ciężkie i rozpływające się w ustach – tak w
skrócie można opisać ten wypiek. Jego zaletą jest nie tylko doskonały smak, ale również… szybki sposób przygotowania.Klasyczny przepis na szybkie ciasto
czekoladowe uwzględnia tylko jeden rodzaj
czekolady. Ty możesz iść jednak o krok dalej, serwując swoim gościom wypiek z pewną modyfikacją. Dzięki temu deser będzie charakteryzował się wyważoną słodkością, zachowując przy tym wszystkie swoje walory. Warto spróbować, ponieważ – mimo że przepis jest podobny – smak ciasta różni się odrobinę.2 tabliczki
czekolady Mocno
Mlecznej E.Wedel2 tabliczki
czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel2 tabliczki
czekolady Białej E.Wedel400 g
masła10
żółtek400 g
brązowego cukru200 g
mąki.Z powyższych ilości przygotujesz szybkie ciasto
czekoladowe w blaszce ok. 25×25 cm. Możesz też wykorzystać mniejszą formę (np. 18×18 cm) – wtedy brownie będzie wyższe, ale musisz pamiętać o wydłużeniu czasu pieczenia.Przygotowanie krok po kroku:W małym garnku umieść
masło i
czekolady pokrojone w drobne kawałki. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.
Żółtka ubij z
cukrem – do momentu, w którym uzyskasz puszystą masę.Nie przerywając ubijania, dodaj
mąkę i masę
czekoladową.Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie – tylko do ich połączenia się.Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200oC.Piecz przez ok. 25 minut (lub dłużej w przypadku mniejszej blaszki).To, czy brownie jest już gotowe, możesz łatwo sprawdzić. Wystarczy wbić patyczek – ciasto powinno łatwo od niego odchodzić (ale może zostawiać „czekoladowe” ślady).Wypiek wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.Brownie – propozycja podaniaCiasto
czekoladowe ma to do siebie, że nie potrzebuje żadnych „dodatków”. Możesz jednak pokusić się o udekorowanie wierzchu. W jaki sposób?
Polewa czekoladowa – to już klasyka, która dodatkowo podkręci smak brownie. Najlepiej przygotować ją poprzez rozpuszczenie tabliczki
czekolady w kąpieli
wodnej – dla kontrastu może to być
czekolada biała.
Cukier puder – oprószenie
cukrem pudrem wierzchu ciasta
czekoladowego to najprostszy wariant. Aby nie było „nudno”, możesz pokusić się o pozostawienie jakiegoś wzoru (zrobisz go za pomocą specjalnego wzornika cukierniczego).Jeżeli chcesz, brownie możesz podawać bez żadnych dekoracji na wierzchu, ale za to z odrobiną
bitej śmietany. I w takiej wersji będzie smakować wyśmienicie.