Wykonanie
Jesteś miłośnikiem klasycznego brownie, ale sernik z
wiśniami także chętnie zjesz? Co zatem powiesz na połączenie obu wypieków w jedno? Takie połączenie będzie prawdziwą przyjemnością dla podniebienia – przekonaj się o tym. Poznaj sprawdzony przepis na wilgotne ciasto
czekoladowe, które ubogacają „kleksy”
twarogu oraz
wiśnie.Brownie to klasyka sama w sobie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zmodyfikować standardowy przepis. W cukiernictwie, podobnie jak w przypadku gotowania, dopuszczalne jest łączenie kilku receptur. Dzięki temu można uzyskać nieznane dotąd połączenia smakowe. Jeżeli więc masz sprawdzony przepis na ciasto
czekoladowe wilgotne, dodaj do niego masę
serową i
wiśnie. W ten sposób powstanie… sernikobrownie, którym zajadają się wszyscy miłośnicy brownie.Przepis na wilgotne ciasto
czekoladowe z
serem i
wiśniamiJeśli chodzi o ciasto
czekoladowe wilgotne, przepis jest nieco bardziej skomplikowany w porównaniu do standardowego brownie. Tutaj potrzeba znacznie większej liczby składników, co nie oznacza, że przygotowanie wypieku jest trudne. Po prostu zajmuje nieco więcej czasu, ale… warto wykazać się odrobiną cierpliwości. Smak sernikobrownies z
wiśniami – bo tak nazywa się to ciasto – wynagradza wszystko.Składniki na masę
czekoladową:9 łyżek prawdziwego
masła¾ szklanki
cukru (lub mniej, zgodnie z preferencjami)¼ szklanki
kakao ciemnego z Ghany E.Wedel1 szklanka
mąki pszennej3
jajka klasy M½ łyżeczki
soli½ łyżeczka
proszku do pieczenia½ szklanki
mleka tłustego.Składniki na masę
twarogową:1 ½ kostki
twarogu (zmielonego dwukrotnie)2
jajka2 łyżki miękkiego
masła¼ szklanki
cukru2 łyżki kwaśnej
śmietany lub gęstego
jogurtu naturalnego1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 łyżka
mąki kukurydzianej (opcjonalnie –
mąki ziemniaczanej)200-300 g
wiśni świeżych lub mrożonych (waga podana po rozmrożeniu).Przyrządzenie
twarogowego brownie z
wiśniami zgodnie z poniższymi wskazówkami sprawi, że wypiek będzie udany.Przygotowanie ciasta
czekoladowego:
Czekoladę pokrusz na kawałki i rozpuść ją z
masłem – w kąpieli
wodnej. Odstaw do ostygnięcia.Wymieszaj przesianą
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia.Do ostudzonej
czekolady dodaj
cukier, a następnie wbijaj
jajka – jedno po drugim. Dolej
mleko i wymieszaj.W oddzielnej misce
cukier utrzyj z
jajkamiPrzygotowanie masy serowej:W misce utrzyj
cukier z
jajkami.Dodaj miękkie
masło,
śmietanę /
jogurt,
mąkę kukurydzianą i ekstrakt
waniliowy.Całość wymiksuj, a następnie wymieszaj z
serem.Łączenie elementów:Gdy masa serowa będzie już gotowa, do masy czekoladowej dodaj
mąkę.Na spód tortownicy o średnicy ok. 25 cm (wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia) wyłóż 2/3 masy czekoladowej. Dodaj całą masę
serową, a następnie zrób „kleksy” z pozostałej części masy czekoladowej.Na wierzchu umieść
wiśnie.Tortownicę umieść w piekarniku nagrzanym do 170 oPiecz ok. 40 minut.Wilgotne ciasto
czekoladowe z
twarogiem i
wiśniami podawaj po ostudzeniu. Możesz wierzch udekorować
polewą czekoladową lub oprószyć
cukrem pudrem.