Wykonanie
Masz ochotę na ciasto intensywnie
czekoladowe, które będzie rozpływało się w ustach? Poznaj sprawdzony przepis na
biszkopt czekoladowy przełożony
kremem czekoladowym z kawałkami karmelizowanej
pomarańczy. Brzmi smacznie? I właśnie tak smakuje. Sprawdź, jak przyrządzić taki wypiek.
Biszkopty kojarzą się przede wszystkim z
tortami przygotowywanymi z okazji ważnych wydarzeń. Warto jednak
mieć świadomość, że dobry przepis na ciasto
czekoladowe można wykorzystać jako bazę do przyrządzania innych deserów – także bez okazji.Największym wyzwaniem zwykle jest upieczenie
biszkoptu, który będzie miał idealnie równą powierzchnię. Często jest bowiem tak, że ciasto natychmiast wyrasta i opada zaraz po wyjęciu z piekarnika. Korzystanie ze sprawdzonego przepisu na
biszkopt czekoladowy pozwoli temu zapobiec.¾ szklanki
cukru pudru2/3 szklanki
mąki tortowej1/3 szklanki
kakao ciemnego z Ghany E.Wedel5
jajek.
Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj
cukier – łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Następnie dodawaj po jednym
żółtku, cały czas ubijając. Do masy z
jajek dodaj
mąkę i wymieszaj szpatułką – tylko do połączenia składników.Tortownicę o średnicy ok. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wlej do niej masę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 o C i piecz przez ok. 35 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Obręcz tortownicy możesz zdjąć dopiero po ostudzeniu ciasta.Składniki i przygotowanie
kremu czekoladowego:2 tabliczki
czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel4 szklanki
mleka4
żółtka1 szklanka
cukru pudru7 łyżek
skrobi kukurydzianejskórka z 2
pomarańczy ekologicznych.
Mleko,
cukier i
żółtka umieść w garnku. Dodaj
skrobię kukurydzianą. Podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy krem zacznie gęstnieć, zdejmij garnek z palnika. Dodaj połamaną
czekoladę. Mieszaj aż do rozpuszczenia składników i uzyskania jednorodnej mieszaniny. Dodaj
skórkę pomarańczową.
Pomarańcze pokrój w plastry. Na dużej patelni rozgrzej
masło klarowane, a następnie dodaj 1/3 szklanki
cukru. Smaż plastry
pomarańczy przez ok. 10 minut z każdej strony – aż będą skarmelizowane.Ostudzony
biszkopt podziel na 2-3 części, a następnie przekładaj
kremem czekoladowym. Na wierzch każdej warstwy kremu wyłóż karmelizowane
pomarańcze. Wierzch ciasta możesz udekorować
kremem czekoladowym, a następnie w dowolny sposób ozdobić.Brownie w innej odsłonie –
czemu nie?Czy wiesz, że
biszkopt czekoladowy możesz zastąpić klasycznym brownie ? Dzięki temu otrzymasz ciasto
czekoladowe w nieco niebanalnej odsłonie, która – z uwagi na dodatek karmelizowanych
pomarańczy – przypadnie do gustu właściwie każdemu.Skorzystaj ze sprawdzonego przepisu na brownie, a następnie przygotuj
krem czekoladowy zgodnie z powyższymi wskazówkami. Taka wersja deseru na pewno cię zaskoczy i zapewni podniebieniu prawdziwą eksplozję smaków.