Wykonanie
Masz ochotę na prawdziwe
lody czekoladowe, które bazują na recepturze przekazywanej z pokolenia na pokolenie? Wcale nie musisz poszukiwać rzemieślniczej lodziarni – zimny przysmak przygotujesz w domowym zaciszu. Poznaj sprawdzone przepisy – w wersji dla osób niemających żadnego sprzętu, jak i dla posiadaczy urządzenia typu Thermomix.Nie ma nic lepszego niż domowe
lody czekoladowe, o których intensywności możesz zadecydować. Wszystko zależy od tego, jak dużej ilości
czekolady użyjesz i czy będzie to produkt wysokiej jakości. Jeżeli marzysz o wyjątkowych w smaku, kremowych lodach
czekoladowych, stawiaj wyłącznie na najlepsze produkty.
Lody czekoladowe Thermomix – przygotowanieJeśli chcesz – niskim nakładem pracy – przygotować
lody czekoladowe, Thermomix będzie doskonałym ułatwieniem.Niezbędne składniki to:370 g
śmietany kremówki 36%2 tabliczki
czekolady Mocno
Mlecznej E.Wedel1 tabliczka
czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel250 g
mleka zagęszczonego niesłodzonegogarść ulubionych
orzechów, np. laskowych, włoskich,
migdałów.Z powyższych ilości przygotujesz ok. 4 duże porcje
lodów.Przygotowanie:Do czystego naczynia wsyp
orzechy, a następnie rozdrobnij: 1 s/obr. 5.Do naczynia miksującego wlej
mleko i
czekolady połamane na kawałki. Rozpuść, ustawiając urządzenie na: czas 9 min/temp.70/obr.2.Masę przełóż do innego naczynia i pozostaw do ostudzenia.W oczyszczonym i dokładnie osuszonym naczyniu umieść motylek. Wlej schłodzoną kremówkę i ubijaj: czas 2 min/obr.4.Po ubiciu
śmietany nastaw urządzenie na: czas 40s/obr.3, a następnie stopniowo dolewaj schłodzoną
czekoladę z
mlekiem. Dodaj posiekane
orzechy i wymieszaj
łopatką.Tak przygotowaną masę przelej do formy i wstaw do zamrażalnika.
Lody czekoladowe bez maszyny – przygotowanie
Lody czekoladowe możesz przygotować bez specjalistycznych urządzeń – wystarczy tak naprawdę mikser. Przyrządzisz je na podstawie powyższych składników.Przygotowanie krok po kroku:Garść
orzechów posiekaj nożem i odstaw.W naczyniu umieść
mleko i
czekoladę, a następnie rozpuść – do uzyskania gładkiej masy. Odstaw do ostudzenia.W wysokim naczyniu umieść kremówkę i ubij na sztywną pianę.Stopniowo dodawaj masę
czekoladową, cały czas ubijając.Po uzyskaniu gęstego kremu, dodaj
orzechy i delikatnie wymieszaj.Masę przełóż do naczynia, a następnie wstaw do zamrażalnika.Jak podawać
lody czekoladowe z orzechami?Chociaż
lody czekoladowe Thermomix smakują wyśmienicie bez żadnych dodatków, możesz pokusić się o ich udekorowanie kleksami z kremu czekoladowego? Jak go przygotować?Będziesz potrzebować:2 tabliczek
czekolady Białej E.Wedel250 g
śmietany kremówki 30%1 opakowania
serka mascarpone.
Czekoladę posiekaj i umieść w misce.
Śmietanę doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij z palnika i dodaj
czekoladę. Wymieszaj do rozpuszczenia. Gładką masę odstaw do ostudzenia.
Serek mascarpone przełóż do miski i delikatnie rozmiksuj. Dolewaj chłodną masę
czekoladową i ubijaj – aż do uzyskania sztywnej konsystencji. Tak przygotowany
krem czekoladowy z
białej czekolady przełóż do rękawa cukierniczego. Ozdabiaj kulki z
lodów.Smacznego!