ßßß Cookit - przepis na Domowe lody czekoladowe z kawałkami orzechów

Domowe lody czekoladowe z kawałkami orzechów

nazwa

Wykonanie

Masz ochotę na prawdziwe lody czekoladowe, które bazują na recepturze przekazywanej z pokolenia na pokolenie? Wcale nie musisz poszukiwać rzemieślniczej lodziarni – zimny przysmak przygotujesz w domowym zaciszu. Poznaj sprawdzone przepisy – w wersji dla osób niemających żadnego sprzętu, jak i dla posiadaczy urządzenia typu Thermomix.
Nie ma nic lepszego niż domowe lody czekoladowe, o których intensywności możesz zadecydować. Wszystko zależy od tego, jak dużej ilości czekolady użyjesz i czy będzie to produkt wysokiej jakości. Jeżeli marzysz o wyjątkowych w smaku, kremowych lodach czekoladowych, stawiaj wyłącznie na najlepsze produkty.
Lody czekoladowe Thermomix – przygotowanie
Jeśli chcesz – niskim nakładem pracy – przygotować lody czekoladowe, Thermomix będzie doskonałym ułatwieniem.
Niezbędne składniki to:
370 g śmietany kremówki 36%
2 tabliczki czekolady Mocno Mlecznej E.Wedel
1 tabliczka czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel
250 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
garść ulubionych orzechów, np. laskowych, włoskich, migdałów.
Z powyższych ilości przygotujesz ok. 4 duże porcje lodów.
Przygotowanie:
Do czystego naczynia wsyp orzechy, a następnie rozdrobnij: 1 s/obr. 5.
Do naczynia miksującego wlej mleko i czekolady połamane na kawałki. Rozpuść, ustawiając urządzenie na: czas 9 min/temp.70/obr.2.
Masę przełóż do innego naczynia i pozostaw do ostudzenia.
W oczyszczonym i dokładnie osuszonym naczyniu umieść motylek. Wlej schłodzoną kremówkę i ubijaj: czas 2 min/obr.4.
Po ubiciu śmietany nastaw urządzenie na: czas 40s/obr.3, a następnie stopniowo dolewaj schłodzoną czekoladę z mlekiem. Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj łopatką.
Tak przygotowaną masę przelej do formy i wstaw do zamrażalnika.
Lody czekoladowe bez maszyny – przygotowanie
Lody czekoladowe możesz przygotować bez specjalistycznych urządzeń – wystarczy tak naprawdę mikser. Przyrządzisz je na podstawie powyższych składników.
Przygotowanie krok po kroku:
Garść orzechów posiekaj nożem i odstaw.
W naczyniu umieść mleko i czekoladę, a następnie rozpuść – do uzyskania gładkiej masy. Odstaw do ostudzenia.
W wysokim naczyniu umieść kremówkę i ubij na sztywną pianę.
Stopniowo dodawaj masę czekoladową, cały czas ubijając.
Po uzyskaniu gęstego kremu, dodaj orzechy i delikatnie wymieszaj.
Masę przełóż do naczynia, a następnie wstaw do zamrażalnika.
Jak podawać lody czekoladowe z orzechami?
Chociaż lody czekoladowe Thermomix smakują wyśmienicie bez żadnych dodatków, możesz pokusić się o ich udekorowanie kleksami z kremu czekoladowego? Jak go przygotować?
Będziesz potrzebować:
2 tabliczek czekolady Białej E.Wedel
250 g śmietany kremówki 30%
1 opakowania serka mascarpone.
Czekoladę posiekaj i umieść w misce. Śmietanę doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij z palnika i dodaj czekoladę. Wymieszaj do rozpuszczenia. Gładką masę odstaw do ostudzenia.
Serek mascarpone przełóż do miski i delikatnie rozmiksuj. Dolewaj chłodną masę czekoladową i ubijaj – aż do uzyskania sztywnej konsystencji. Tak przygotowany krem czekoladowy z białej czekolady przełóż do rękawa cukierniczego. Ozdabiaj kulki z lodów.
Smacznego!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/domowe-lody-czekoladowe-z-kawalkami-orzechow