Wykonanie
Pancakes to idealne comfort food i pomysł na niedzielne śniadanie. Dzisiaj prezentuję przepis na
czekoladowe pancakes z dodatkiem
kakao, polane
czekoladowym ganache z
orzechami pekan i
bananem. Pancakes przygotowuje się całkiem szybko – szczerze mówiąc wolę przygotowywać pancakes niż nasze tradycyjne naleśniki. Na dobrze rozgrzanej patelni, potrzeba dosłownie 1 minutę na jednej stronie, aby pancakes się zarumieniły.Pancakes ze zdjęcia serwowane są z
czekoladowym ganache,
bananem i
orzechami pekan. Doskonale sprawdzą się tutaj również inne dodatki lub tradycyjny
syrop klonowy. Na moim blogu pojawiło się już kilka przepisów na pancakes,
między innymi na Klasyczne pancakes lub na zdrowszą wersję bez
mąki pszennej – Placuszki szarlotkowe bez
mąki i
cukru .Przepis na
czekoladowe pancakes znajdziecie pod zdjęciem.
Author:
Miss BerryCzas przygotowania: 10 minutCzas gotowania: 20 minutW
sumie: 30 minutPorcje: 4SkładnikiPancakes2
jajka1,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
cukru4 łyżki
kakao1,25 szklanki
mlekaolej kokosowy do smażenia
Czekoladowe ganache150 ml
śmietanki100 g
gorzkiej czekoladyDodatkowogarść
orzechów pekan2
bananyPrzygotowanie
Jajka roztrzepać w misce. Dodać przesianą
mąkę pszenną,
proszek do pieczenia,
cukier,
kakao oraz
mleko.Wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej masy.Rozgrzać 1 łyżkę
oleju kokosowego na patelni.Smażyć po 3-4 pancakes na raz przez około minutę z każdej strony.W międzyczasie przygotować
czekoladowe ganache. W rondelku zagotować
śmietankę, ściągnąć z ognia i odstawić na 3 minut do przechłodzenia. Dodać posiekaną
gorzką czekoladę i doprowadzić do rozpuszczenia często mieszając.Pancakes podawać jeszcze ciepłe, polane
czekoladowym ganache, z pokrojonym
bananem i
orzechami pekan. Smacznego!3 . 5.3251
Podoba Ci się ten przepis?Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!