Wprawdzie to już nie sezon na dynie, ale ja puree z dyni mam pomrożone na moment, gdyby przyszła mnie ochota na coś z dynią i właśnie przyszła – w zimowe popołudnie, do książki. Idealnie rozgrzewa, na pewno z dodatkiem bitej śmietany nie jest dietetyczna, ale aromatyczna i pyszna.Składniki:ok 2 łyżki syropu cukrowego lub syropu klonowego1 szklanka mleka2 espressook 2 łyżki puree z dynipół łyżeczki cynamonuszczypta mielonego imbiruszczypta mielonej gałki muszkatołowejszczypta mielonego ziela angielskiego1 łyżeczka miodubita śmietana i cynamon do dekoracjiWykonanie:Na dno szklanek wlej syrop cukrowy. W garnku podgrzej mleko z dodatkiem puree z dyni, miodu i przypraw. Gdy będzie ciepłe – spienić – ja w takich przypadkach przelewam do 1l słoika, zakręcam słoik i mocno wstrząsamWlać do szklanek. Cieniutką strużką wlać espresso. Udekorować bitą śmietaną i cynamonem.Smacznego