Wykonanie
Poziom trudnościToum – arabski
sos czosnkowy to prosty, pyszny sos, który przygotowuje się tylko z pięciu składników. Robi się go w mgnieniu oka (choć nie należy się spieszyć) i można długo przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku, można też sos podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. Pasuje do wszelkich dań
mięsnych (
jagnięciny,
kurczaka,
wołowiny), do
pieczywa,
pity, kanapek, do placków z
natki pietruszki, warzyw.
Sos jest gładki, wręcz aksamitny i ma zdecydowany ale delikatny smak.Porcja na około ½ litra sosuSkładniki:1 głowa
czosnku – ok. 12 ząbków1 łyżeczka
solisok z 1
cytryny2 szklanki (400g)
oleju rzepakowego,
słonecznikowego lub innego o neutralnym smaku1 łyżka lodowatej
wodySposób przygotowania:Toum – arabski
sos czosnkowy można przygotować przy pomocy malaksera albo blendera kielichowego lub ręcznego (ja użyłam blendera ręcznego).Wycisnąć
sok z cytryny, usunąć pestki.
Czosnek obrać, pokroić na plasterki przełożyć do naczynia w którym będziemy przygotowywać sos. Dodać
sól oraz
sok z cytryny. Wszystko razem zmiksować.Zebrać resztki z brzegów do środka, wciąż miksując dodawać
olej. Po dodaniu ok. ½ szklanki
oleju wmieszać 1 łyżeczkę lodowatej
wody i dalej miksować dodając
olej.Po wmieszaniu ½ szklanki
oleju i po kolejnych powtórzyć dodawanie lodowatej
wody pamiętając o zebraniu sosu z
boków, żeby cały sos był gładki.Należy pamiętać, żeby cały proces przebiegał powoli, bez pośpiechu co nam da gwarancję prawidłowej konsystencji sosu. Sos przełożyć do szczelne zamykanego naczynia, przechowywać w lodówce.Smacznego!