Wykonanie
Biszkopt czekoladowy to baza dla wielu
tortów. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować standardowe ciasto przekładane kremem i świeżymi
owocami. Grunt to dobry przepis – taki, dzięki któremu
biszkopt będzie puszysty, miękki i pięknie wyrośnięty. Skorzystaj ze sprawdzonej receptury.Udany
biszkopt czekoladowy – praktyczne wskazówkiChociaż sam przepis jest podstawą, znaczenie ma także odpowiedni sposób postępowania.Przesianie
mąki pszennejJeśli w przepisie pojawia się informacja o konieczności przesiania
mąki pszennej, zrób to. Dzięki temu ciasto będzie puszyste i miękkie. Warto także pamiętać o tym, by wraz z
mąką przesiać
kakao.Precyzyjne oddzielenie
białek od
żółtekJeżeli chcesz ubić sztywną pianę z
białek, nie może ona zawierać ani kropli
żółtka. Dlatego wykaż się dokładnością – możesz przy tym wspomóc się specjalnymi akcesoriami.Wykorzystanie składników w temperaturze pokojowejJeżeli chcesz
mieć pewność, że
biszkopt czekoladowy będzie udany, wszystkie składniki muszą
mieć temperaturę pokojową. Nie wykorzystuj więc
jajek wyjętych prosto z lodówki – dzięki temu unikniesz zakalca.
Biszkopt czekoladowy z kremem i
owocami – przepisZacznij od przygotowania
biszkoptu czekoladowego – najlepiej dzień przed przełożeniem. Takie ciasto będzie nieco przesuszone, co pozwoli na precyzyjne przedzielenie go na dwie części.2 łyżki
kakao niesłodzonego5 łyżek zimnej
wody¾ szklanki drobnego
cukru5
jajek¾ szklanki
mąki pszennej.Składniki na
krem śmietankowy:500 g
serka mascarpone500 g kremówki 36%1 łyżeczka
cukru pudru.Będziesz jeszcze potrzebować świeżych
owoców – do przełożenia oraz dekoracji. Masz tutaj pełną dowolność – świetnie sprawdza się np. mieszanka
malin,
jagód i
truskawek. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać swoje ulubione
cytrusy czy nawet
wiśnie (uprzednio wydrylowane).Sposób przygotowania:
Jajka ubij z
cukrem na puszystą masę, a następnie dodaj
wodę.
Mąkę i
kakao przesiej i dodaj do masy jajecznej – łyżka po łyżce.Wszystkie składniki wymieszaj tylko do połączenia się – zbyt długie mieszanie spowoduje niepotrzebne napowietrzenie ciasta.Tortownicę o średnicy ok. 25 cm przełóż papierem do pieczenia.Ciasto wylej do formy i wygładź.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC.Piecz przez ok. 45 minut.Po wyjęciu odstaw do ostudzenia, a następnie oddziel boki
biszkoptu od rantu formy.Ciasto wyjmij – odwróć do góry dnem i tak pozostaw.Zimny
serek mascarpone umieść w misce i delikatnie rozmiksuj.Dodaj
cukier i wymieszaj.Dodaj kremówkę i ubijaj na sztywno.Ostudzony
biszkopt czekoladowy przekrój na pół i przełóż kremem, wtykając kawałki świeżych
owoców.Przykryj drugim blatem i udekoruj go pozostałą częścią
kremu czekoladowego.Wierzch możesz dowolnie ozdobić.Tak przygotowany
biszkopt czekoladowy przełożony kremem warto odstawić do lodówki na kilka godzin.Smacznego!Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/ciasteczka-
orzechowe-z-czekolada/