ßßß Cookit - przepis na Biszkopt czekoladowy przekładany kremem i owocami

Biszkopt czekoladowy przekładany kremem i owocami

nazwa

Wykonanie

Biszkopt czekoladowy to baza dla wielu tortów. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować standardowe ciasto przekładane kremem i świeżymi owocami. Grunt to dobry przepis – taki, dzięki któremu biszkopt będzie puszysty, miękki i pięknie wyrośnięty. Skorzystaj ze sprawdzonej receptury.
Udany biszkopt czekoladowy – praktyczne wskazówki
Chociaż sam przepis jest podstawą, znaczenie ma także odpowiedni sposób postępowania.
Przesianie mąki pszennej
Jeśli w przepisie pojawia się informacja o konieczności przesiania mąki pszennej, zrób to. Dzięki temu ciasto będzie puszyste i miękkie. Warto także pamiętać o tym, by wraz z mąką przesiać kakao.
Precyzyjne oddzielenie białek od żółtek
Jeżeli chcesz ubić sztywną pianę z białek, nie może ona zawierać ani kropli żółtka. Dlatego wykaż się dokładnością – możesz przy tym wspomóc się specjalnymi akcesoriami.
Wykorzystanie składników w temperaturze pokojowej
Jeżeli chcesz mieć pewność, że biszkopt czekoladowy będzie udany, wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Nie wykorzystuj więc jajek wyjętych prosto z lodówki – dzięki temu unikniesz zakalca.
Biszkopt czekoladowy z kremem i owocami – przepis
Zacznij od przygotowania biszkoptu czekoladowego – najlepiej dzień przed przełożeniem. Takie ciasto będzie nieco przesuszone, co pozwoli na precyzyjne przedzielenie go na dwie części.
2 łyżki kakao niesłodzonego
5 łyżek zimnej wody
¾ szklanki drobnego cukru
5 jajek
¾ szklanki mąki pszennej.
Składniki na krem śmietankowy:
500 g serka mascarpone
500 g kremówki 36%
1 łyżeczka cukru pudru.
Będziesz jeszcze potrzebować świeżych owoców – do przełożenia oraz dekoracji. Masz tutaj pełną dowolność – świetnie sprawdza się np. mieszanka malin, jagód i truskawek. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać swoje ulubione cytrusy czy nawet wiśnie (uprzednio wydrylowane).
Sposób przygotowania:
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, a następnie dodaj wodę.
Mąkę i kakao przesiej i dodaj do masy jajecznej – łyżka po łyżce.
Wszystkie składniki wymieszaj tylko do połączenia się – zbyt długie mieszanie spowoduje niepotrzebne napowietrzenie ciasta.
Tortownicę o średnicy ok. 25 cm przełóż papierem do pieczenia.
Ciasto wylej do formy i wygładź.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC.
Piecz przez ok. 45 minut.
Po wyjęciu odstaw do ostudzenia, a następnie oddziel boki biszkoptu od rantu formy.
Ciasto wyjmij – odwróć do góry dnem i tak pozostaw.
Zimny serek mascarpone umieść w misce i delikatnie rozmiksuj.
Dodaj cukier i wymieszaj.
Dodaj kremówkę i ubijaj na sztywno.
Ostudzony biszkopt czekoladowy przekrój na pół i przełóż kremem, wtykając kawałki świeżych owoców.
Przykryj drugim blatem i udekoruj go pozostałą częścią kremu czekoladowego.
Wierzch możesz dowolnie ozdobić.
Tak przygotowany biszkopt czekoladowy przełożony kremem warto odstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/ciasteczka-orzechowe-z-czekolada/
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/biszkopt-czekoladowy-przekladany-kremem-i-owocami