Wykonanie
(ten przepis nie został jeszcze oceniony)Ślimaczki z
pieczarkami i
szynką z
ciasta francuskiego to moja kolejna niezawodna przekąska, która znika ze stołu bardzo szybko. Ślimaczki z
ciasta francuskiego ładnie się prezentują, podobnie jak inne przekąski z jego użyciem. Dlaczego lubię gotowe ciasto francuskie? Ponieważ jego przygotowanie w przeróżnych wersjach, czy na słono czy słodko jest bardzo łatwe oraz szybkie. Jednak musicie pamiętać, że nie należy do najzdrowszych i mało kalorycznych. Uważam zaś, że od czasu do czasu można sobie pozwolić na wszystko, z umiarem 😉Sprawdźcie także inne przepisy na
ciasto francuskie:
Ciasto francuskie z
serem fetaRożki z
ciasta francuskiego z
jabłkamiRogaliki z
ciasta francuskiego z
dżememPierś kurczaka w cieście francuskimPizza na cieście francuskimPorcji: 12 Czas gotowania: 30 minutSkładnikiarkusz
ciasta francuskiego250 g
pieczarekmała
cebulałyżka
masła2 łyżki
ketchupu6 plasterków
szynki6 plasterków
żółtego sera lub
starty sersólo i
pieprz do smakuPrzepis1
Pieczarki kroimy w plasterki,
cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na
maśle do zrumienienia, około 10 minut na dużym ogniu. Doprawiamy
solą i
pieprzem.2
Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy
ketchupem, następnie wykładamy na nie
pieczarki z
cebulką,
szynkę oraz
ser.3Ciasto zwijamy w rulon, dobrze go dociskając, zaczynając od szerszej strony ciasta, aby powstało więcej ślimaczków. Następnie tak powstałą roladę kroimy w plasterki o szerokości około 2 cm.4Ślimaczki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość sporych odstępach,
ciasto francuskie zwiększy swoją objętość.5Pieczemy 12-15 minut do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) lub 220 bez termoobiegu.