ßßß Cookit - przepis na Ślimaczki z pieczarkami i szynką z ciasta francuskiego

Ślimaczki z pieczarkami i szynką z ciasta francuskiego

nazwa

Wykonanie

(ten przepis nie został jeszcze oceniony)
Ślimaczki z pieczarkami i szynką z ciasta francuskiego to moja kolejna niezawodna przekąska, która znika ze stołu bardzo szybko. Ślimaczki z ciasta francuskiego ładnie się prezentują, podobnie jak inne przekąski z jego użyciem. Dlaczego lubię gotowe ciasto francuskie? Ponieważ jego przygotowanie w przeróżnych wersjach, czy na słono czy słodko jest bardzo łatwe oraz szybkie. Jednak musicie pamiętać, że nie należy do najzdrowszych i mało kalorycznych. Uważam zaś, że od czasu do czasu można sobie pozwolić na wszystko, z umiarem 😉
Sprawdźcie także inne przepisy na ciasto francuskie:
Ciasto francuskie z serem feta
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami
Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem
Pierś kurczaka w cieście francuskim
Pizza na cieście francuskim
Porcji: 12 Czas gotowania: 30 minut
Składniki
arkusz ciasta francuskiego
250 g pieczarek
mała cebula
łyżka masła
2 łyżki ketchupu
6 plasterków szynki
6 plasterków żółtego sera lub starty ser
sólo i pieprz do smaku
Przepis
1
Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle do zrumienienia, około 10 minut na dużym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.
2
Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy ketchupem, następnie wykładamy na nie pieczarki z cebulką, szynkę oraz ser.
3
Ciasto zwijamy w rulon, dobrze go dociskając, zaczynając od szerszej strony ciasta, aby powstało więcej ślimaczków. Następnie tak powstałą roladę kroimy w plasterki o szerokości około 2 cm.
4
Ślimaczki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość sporych odstępach, ciasto francuskie zwiększy swoją objętość.
5
Pieczemy 12-15 minut do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) lub 220 bez termoobiegu.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2021/01/slimaczki-z-pieczarkami-i-szynka-z-ciasta-francuskiego