ßßß Cookit - przepis na Makaron vermicelli z wołowiną po wietnamsku

Makaron vermicelli z wołowiną po wietnamsku

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj na blogu publikuję przepis na wietnamski makaron vermicelli z wołowiną po wietnamsku. To danie to zdrowa miska pełna przysmaków. Leciutki makaron vermicelli, średnio wysmażony delikatny antrykot wołowy, chrupiące słupki marchwi i ogórka, kiełki fasoli mung oraz aromatyczna kolendra i mięta. Wszystko skąpane w bardzo intensywnym słodkim sosie na bazie sosu rybnego i cukru. Tego typu ‘noodle bowl’ można dowolnie modyfikować. W przepisie zamieszczam taką podstawową, najbardziej popularną wersję, jednak tak naprawdę możecie dowolnie zmieniać składniki. Na zdjęciu poniżej znajduje się taki noodle bowl z grzybami shitake, jednak bez kiełków fasoli mung (bo akurat nie mogłam ich nigdzie dostać) i wyszedł też super! Tego typu danie przygotowuje się bardzo szybko, jest to też idealny pomysł na zdrowy lunch do pracy.
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 15 minut
W sumie: 30 minut
Porcje: 3
Składniki
1 opakowanie makaronu vermicelli
200 g wołowiny (antrykot, stek minutowy)
1 marchewka
1 ogórek
świeża kolendra
świeża mięta
kiełki fasoli mung
1 limonka
sól, pieprz
orzechy ziemne prażone i solone
Sos
4 łyżki sosu rybnego
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z limonki
2 ząbki czosnku
2 łyżki wody
1 łyżeczka oleju chili
Przygotowanie
Makaron vermicelli ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wołowinę wyjąć z lodówki co najmniej 30 minut przed smażeniem. Posypać solą i smażyć na 2 łyżkach oleju na dobrze rozgrzanej patelni przez 3 minuty z jednej strony (zależnie od grubości steków i pożądanego stopnia wysmażenia), obrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty. Przełożyć na osobny talerz i dać mięsu odpocząć przez ok. 10 minut. Pokroić na drobne paseczki.
Marchewkę i ogórek pokroić w cienkie słupki.
W misce układać kolejno: makaron vermicelli, słupki marchewki, słupki ogórka, wołowinę, kiełki fasoli mung.
Przygotować sos:
W małym rondelku rozgrzać olej chili i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, sos rybny, sok z limonki i 2 łyżki wody.
Doprowadzić do zagotowania i gotować jeszcze 2 minuty.
Przygotowane wcześniej składniki w miskach polać przygotowanym sosem.
Posypać posiekaną świeżą kolendrą i miętą, posiekanymi orzechami ziemnymi, podawać z ćwiartką limonki. Smacznego!
3 . 5.3251
Źródło:https://missberry.pl/makaron-vermicelli-z-wolowina-po-wietnamsku