Wykonanie
Przygotowując pierwsze Święta w nowym miejscu, musimy zadbać o nasz stół wigilijny – zastawę obiadową, dekoracje, a nawet tekstylia i akcesoria, które ułatwią nam gotowanie. Z pomocą przychodzi IKEA – znajdziemy ją w wielu miejscach na świecie, a produkty, które oferuje są świetnej jakości i w naprawdę dobrej cenie. Kupimy tam wszystko, czego będziemy potrzebować do przygotowania świątecznego obiadu rodzinnego czy kolacji wigilijnej, dlatego podczas organizowania naszych tegorocznych Świąt wykorzystam produkty z IKEA. Zaraz pokażę Ci, jak planuję nakryć stół oraz co postanowiłam ugotować – podzielę się z Tobą również przepisem na najlepsze pierogi ruskie!
Przygotowywanie naszego stołu wigilijnego zaczęłam od wybrania odpowiedniej zastawy stołowej – zdecydowałam się na piękne, a przy tym minimalistyczne elementy, które
będę wykorzystywać każdego dnia, nie tylko w Święta. Zależy mi również na tym, aby potrawy, które przygotuję, prezentowały się po prostu smakowicie i zachęcały do tego, aby po nie sięgać . Miałam również na uwadze to, aby wybrane przeze mnie naczynia były po prostu piękne, ponieważ wiem, że mogą być praktycznym, dekoracyjnym elementem . Jakie naczynia i akcesoria staną się częścią naszego wigilijnego nakrycia stołu?Piękne miseczki różnej wielkościNie da się ukryć, że potrawy, które przygotujemy, muszą się po prostu świetnie prezentować, aby zachęcać do jedzenia i sięgania po kolejne dokładki. Zdecydowałam się więc na miseczki o różnych wielkościach, ponieważ choć minimalistyczne, spełniają wiele funkcji – nałożę do nich dania, sosy i sałatki, a podczas gotowania posłużą mi również jako n aczynia do mieszania oraz przechowywania niezbędnych składników . Zdecydowałam się przede wszystkim na dużą, pojemną miskę DEKORERA, która przyda się nie tylko podczas przygotowywania farszu do pierogów, ale również będzie świetnie prezentować się na wigilijnym
stole i smakowicie eksponować nałożone potrawy. Jej wygląd dopełni kolejna miseczka – szara z przepięknymi, brązowymi elementami, czyli GLADELIG . Wykorzystam ją do podania sosu, ale równie świetnie sprawdzi się do zaserwowania wigilijnego barszczu.Talerze, które również będą ozdobą stołu wigilijnegoPrzygotowując dekorację stołu na Boże Narodzenie, warto pamiętać o tym, że naczynia, które wykorzystamy, mogą również stać się elementem wystroju. Mając to na uwadze, zdecydowałam się na klasyczne, białe talerze OFTAST, które zestawiłam z rustykalnymi talerzykami GLADELIG (pochodzą one z tej samej
serii co miseczka, o której wspominałam wcześniej). Te dwa elementy kolorystyczne świetnie dopasują się do mojego wystroju, czyli szaro-białego, rustykalnego z odrobiną zieleni.Klasyczne sztućce do kuchni i nie tylkoPiękne sztućce stołowe to podstawa – są niezbędne podczas gotowania i jedzenia przygotowanych potraw, ale mogą stać się również elementem dekoracyjnym. Wybrałam klasyczny, ponadczasowy komplet sztućców DRAGON, które są piękne, minimalistyczne i świetnie sprawdzą się nawet w rękach dzieci.Szklanki, które dopełnią całośćOstatnim elementem zastawy są oczywiście szklanki lub kieliszki, które również mogą wpisywać się w wystrój wigilijnego stołu, jaki sobie zaplanowaliśmy. Ja zdecydowałam się na szklanki IVRIG w szarym kolorze – klasyczny, opływowy wariant, który jest nie tylko wygodny, ale również naprawdę elegancki.Nasz stół wigilijny – minimalistyczne dekoracje, które podkreślą świąteczny klimatIKEA oferuje wiele dodatków, które pomogą udekorować stół i mieszkanie w świątecznym klimacie. Wybrałam kilka prostych, klasycznych elementów, aby pokazać Wam, że można pięknie nakryć stół w minimalistycznym, rustykalnym stylu . Na co się zdecydowałam? Przede wszystkim na podkładki pod talerze LÄTTAD, które nieco ocieplają wystrój, nadając domowego, przytulnego klimatu. Wzdłuż stołu rozłożyłam też zieloną, ozdobną girlandę SMYCKA – nie zajmuje dużo miejsca, a pięknie podkreśla świąteczną aurę i nawiązuje wyglądem do stojącej niedaleko choinki. Nie mogłam zapomnieć również o klasycznym,
białym obrusie, dlatego wybrałam ponadczasowy model GULLMAJ, który może być bazą do tworzenia aranżacji w różnych stylach.Wiele z nas często zastanawia się jak układać sztućce na
stole wigilijnym – wychodzę z założenia, że im prościej, tym lepiej, dlatego zdecydowałam się położyć je wszystkie w jednym miejscu. Korzystając z ozdobnej ściereczki DEKORERA stworzyłam prostą kieszonkę, w której umieściłam wszystkie niezbędne sztućce – tak ułożone będą się nie tylko pięknie prezentować, ale staną się też elegancką dekoracją stołu. Dodatkowo podczas kolacji można wykorzystać ściereczkę w roli szykownej serwetki.Akcesoria przydatne podczas przygotowywania świątecznego obiadu rodzinnegoPięknie udekorowany stół wigilijny oraz mieszkanie to nie wszystko – ważniejszym elementem, jaki pojawi się podczas świątecznego obiadu lub kolacji wigilijnej, są oczywiście przygotowane przez nas potrawy! Aby nie spędzać w kuchni zbyt wiele czasu, warto ułatwić sobie gotowanie dań za pomocą sztućców do ich serwowania lub akcesoriów do gotowania i pieczenia . Takie rozwiązanie przyda się szczególnie osobom, które pierwszy raz będą przygotowywały samodzielnie świąteczne dania, ciasta i inne przysmaki. Teraz jest dobra okazja, aby zacząć z nich korzystać, ponieważ IKEA przygotowała ciekawą promocję – wszystkie naczynia do gotowania oraz cała zastawa stołowa i nakrycia znajdziecie aż 15% taniej. Oferta jest ważna do 5 stycznia 2021 lub do wyczerpania zapasów, dlatego możecie zaopatrzyć się w potrzebne elementy przed świętami lub sylwestrem.Pomysły na rodzinny obiad – świąteczne propozycje na Wigilię i nie tylkoPewnie nie zaskoczę Was, jeżeli
powiem, że w tym roku
będę przygotowywała potrawy wigilijne ze swojego e-booka Świątecznego i książki drukowanej, którą możecie zamówić w preorderze. Znajdziecie tam wegańskie wersje klasycznych dań, które zwykle
jada się w tym okresie. Jakie?
Między innymi
śledzie, bigos, tatar i oczywiście pierogi! A oto mała niespodzianka ode mnie – przepis na najlepsze, wegańskie pierogi zdradzę Wam w dalszej części tego wpisu. Wykorzystajcie go podczas świątecznego obiadu rodzinnego lub kolacji wigilijnej, a znikną z talerza w mgnieniu oka! Jeżeli zależy Wam na daniach bezglutenowych, możecie skorzystać z przepisu na pierogi bezglutenowe, który jest już na moim blogu.Przepis na idealne, wegańskie pierogiZanim przejdziemy do gotowania, musimy się najpierw odpowiednio przygotować! Niezbędne będą ściereczki i ścierki kuchenne oraz fartuchy kuchenne, aby zapanować nad chaosem, który zwykle opanowuje kuchnię, kiedy gotujemy dania z
mąki i innych lotnych produktów. Wszystko gotowe? Zaczynamy!Przygotuj farsz – jak go wykonać?Przygotuj:1 kostkę
tofu naturalnego (320 g),0,5 kg
ziemniaków,1 dużą
cebulę,2 łyżki
płatków drożdżowych,2 łyżki
soku z cytryny,
sól i
pieprz,odrobinę
oleju do smażenia.Wykonanie:1.
Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości i odstaw do przestudzenia.2.
Cebulę drobno posiekaj, wrzuć na rozgrzany
olej, lekko
posól i smaż aż do zeszklenia. Dodaj rozdrobnione
tofu i dużo
pieprzu. Całość podsmaż.3. Do
tofu i
cebulki dodaj
płatki drożdżowe i
sok z cytryny, całość wymieszaj i odstaw do przestudzenia.4.
Ziemniaki rozgnieć lub przeciśnij przez praskę. Dodaj
tofu i wymieszaj. Farsz gotowy!Jak przygotować idealne ciasto na pierogi?Przygotuj:3 szklanki
mąki orkiszowej jasnej,1 szklanka wrzątku,½ łyżeczki
soli.Wykonanie:1. Do
mąki dodaj
sól, zalej całość wrzącą
wodą i wyrób gładkie ciasto (przy pomocy robota kuchennego lub drewnianej łyżki, a później dłoni).2. Gdy ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od rąk, przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut.3. Ciasto rozwałkuj najcieniej, jak się da.4. Przy pomocy szklanki wykrawaj kółka.5. Na każdym kółku układaj farsz łyżeczką (nadzienie musi być wystudzone), a następnie zlepiaj ze sobą brzegi, aby powstał pierożek.6. Ulepione pierogi ugotuj w osolonej, wrzącej wodzie, aż wypłyną.
Dajcie mi koniecznie znać, jak Wy planujecie przygotować swój wigilijny stół. Na jaką zastawę i ozdoby się decydujecie oraz których dań nie może zabraknąć podczas Waszego świątecznego obiadu lub kolacji!Wpis powstał we współpracy z IKEA.