ßßß
Pieczona dynia z papryką i serem feta to połączenie idealne i najlepszy pomysł na pyszne warzywa! Idealnie się przechowują, więc można przygotować na zapas więcej i później mieć posiłek na kolejne dni. ja jestem tym daniem absolutnie zachwycona! Od kiedy odkryłam na papryka idealnie łączy się z dynią, a tym bardziej z dodatkiem fety, to na okrągło je piekę i łącze z przeróżnymi dodatkami – bo opcji jest mnóstwo!Dynię pieczoną z papryką i fetą można jeść na ciepło lub na zimno. Danie samo w sobie to idealna przekąska lub lekki lunch. Są to też świetne warzywa do obiadu, jako dodatek do mięs. Poza tym taką pieczoną dynię z papryką można wymieszać z makaronem i podać jako pastę z dodatkami na ciepło.Natomiast na zimno te pieczone warzywa idealnie łączą się z wszelkimi sałatami czy mieszankami sałat tworząc pyszne sałatki wegetariańskie i bezglutenowe. Takie sałatki można też wzbogacić dodatkiem makaronu tworząc sałatki makaronowe, lub dodać jeszcze np. kawałki kurczaka. W takiej wersji danie to będzie już pełnoprawnym obiadem czy lunchem, na dodatek idealnym do spakowania do lunchboxa i zabrania do pracy czy na wyjazd – świetnie smakuje nawet po kilku godzinach i to na zimno.Napisałam w przepisie, że to porcja dla 4 do 6 osób, ale na ile świetnych posiłków wystarczy Wam pieczona dynia z papryką, zależy od dodatków i tego jak i z czym ją podacie.Pieczona dynia z papryką i serem feta - przepis na porcje dla 4 do 6 osóbSkładnikiokoło 1 , 2 kg dyni, waga po obraniu i wydrążeniu1 i 1/2 łyżki oliwy3/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki pieprzu3/4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiejszczypta papryki ostrej3/4 łyżeczki tymianku3 średnie papryki czerwone1 łyżka oliwy1/3 łyżeczki soli3/4 łyżeczki ziół prowansalskich170 g sera fetaWykonaniedynię umyć, przekroić na pół, wydrążyć nasiona oraz obrać kawałki dyni ze skórki. Dyni hokkaido nie trzeba obierać. Następnie dynię pokroić w kostkę o boku około 2 do 3 cmdynię umieścić w dużej misce, polać oliwą, wstrząsnąć kilka razy miską, by oliwa rozeszła się po dyni. Następnie doprawić wszystkimi przyprawami i ponownie wstrząsać miską, aż przyprawy się rozłożą równomierniedynię wysypać i równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczeniawstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec dynię przez 20 minut w między czasie paprykę umyć, przekroić i wyciąć gniazda nasienne. Następnie pokroić w kostkę podobnej wielkości do dyniępaprykę wsypać do miski po dyni, dodać oliwę i przyprawy i podobnie wstrząsać, aż przyprawy się rozłożą równomiernieprzygotować sobie ser feta – pokruszyć go dłońmipo 20 minutach pieczenia dyni, wyjąć ją z piekarnika, szybko rozsypać na niej równomiernie paprykę, a następnie posypać pokruszonym serem feta i wstawić z powrotem do piekarnikacałość piec jeszcze przez dodatkowe 15 minut, w tym ostatnie około 3 do 5 minut z termoobiegiem, by ser się przyrumieniłpodawać na ciepło lub na zimno. Można same warzywa jako przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Można je też łączyć na ciepło z makaronem, lub na zimno z dowolnymi sałatami i innymi dodatkami i podawać jako sałatkę

Przepis własny.Polub i bądź w kontakcieFotokulinarnie na facebookuZobacz także