ßßß

Co jeszcze potrzeba do ugotowania risotto? Oczywiście trochę cebuli, białego wina i parmezanu, a wszystko to usmażone na prawdziwym maśle. Czy to już wszystko? Nie oczywiście, że nie. Najważniejszym i głównym składnikiem risotto jest ryż. Nie jest to tradycyjny długoziarnisty basmati lecz ryż arborio, krótkoziarnisty o zaokrąglonych, owalnych ziarnach.Risotto to bardzo smaczne danie wywodzące się z włoskiej kuchni. Jest kremowe, ale ryż zachowuje wyraźny kształt. Dobre risotto to nierozgotowane risotto. Risotto świetnie pasuje z rybą . Klasyczne risotto to risotto z kurkami i kurczakiem . Dla smakoszy salsiccia polecam risotto z kiełbasą .
4 porcjeSkładniki:10 g suszonych grzybów700 ml gorącej wody1 łyżeczka ekologicznego bulionu w proszku2 łyżki masła1 łyżka oliwy2 szalotki, drobno pokrojone1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę180 g ryżu arborio75 ml białego wina wytrawnego150 g pieczarek200 g fasolki szparagowej, mrożonej150 g strączków soi, mrożonej30 g parmezanu, świeżo utartego + 2 łyżki do posypaniasól i czarny pieprz młotkowany1 łyżka świeżego rozmarynu, drobno pokrojonego400 g wątróbki drobiowej2 czerwone cebulee2 łyżki masłaposiekana natka pietruszki do posypania
Rozgrzej masło z oliwą. Wrzuć na patelnię cebulę i czosnek. Smaż na małym ogniu aż cebula się zeszkli. Następnie wsyp ryż arborio. Smaż aż ryż stanie się przezroczysty i wtedy wlej wino. Smaż cały czas mieszając. Wino wyparuje ale pozostawi fajny smak. W gorącej wodzie rozpuść ekologiczny bulion w proszku lub kostce. Pokrusz suszone grzyby i mocz w bulionie przez 5 minut. Wlej połowę bulionu i wszystkie grzyby. Gotuj powoli, mieszając od czasu do czasu i podlewając resztą bulionu. Czas gotowania to około 25 minut. Pod koniec gotowania dodaj usmażone pieczarki z rozmarynem. Dopraw risotto solą i pieprzem. Na koniec wymieszaj z parmezanem. Risotto powinno być kremowe ale ziarna ryżu wyraźnie nierozgotowane. Następnie ugotuj fasolkę i soję w lekko osolonej wodzie, odcedź, dodaj do risotto i lekko przemieszaj. Całość posyp natką pietruszki i parmezanem.Grzybowe risotto można jeść jako danie jarskie lub jako przystawka na ciepło do obiadu np. do smażonej wątróbki. Wątróbkę drobiową usmaż na maśle. Smaż krótko zaledwie 3 – 4 minuty. Posól i dopraw solą wątróbkę dopiero po usmażeniu. Pokrój cebulę i zeszklij na maśle. Podaj wątróbkę z risotto grzybowym.