ßßß Cookit - przepis na Tarta z rydzami

Tarta z rydzami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
-250g mąki tortowej
-125g masła
-2 żółtka
-pół łyżeczki soli
-trochę bardzo zimnej wody
-ok.500g rydzów
-1-2 szalotki, lub zwykła cebula
-kilka listków szałwi
250 ml śmietanki kremówki
-2 jajka
-ok.150g twardego sera żółtego
-sól, pieprz
-garść zielonej pietruszki
-masło
Wykonanie:
Do malaksera wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy pokrojone w małą kostkę zimne masło, miksujemy chwilkę, dodajemy sól, żółtka , znowu miksujemy aż zrobi się piasek. Wtedy dodajemy lodowatą wodę po łyżce , ciągle miksując. Jak z ciasta robi się kulka już nie dajemy wody.
Wyciągamy na stolnicę i szybko zagniatamy ciasto, żeby się nie ogrzało, zawijamy we folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
W tym czasie przygotowujemy rydze, należy je oczyścić, wymyć pod bieżącą wodą, osuszyć na sitku.
Rozgrzewamy patelnię, dajemy na nią rydze i czekamy aż woda odparuje, następnie dodajemy masło, opiekamy z każdej strony na rumiano, odkładamy do miski.
Na tej samej patelni blanszujemy drobno pokrojoną cebulkę, można podlać olejem. Następnie do cebuli dodajemy rydze, kilka pokrojonych listków szałwi, sól , pieprz- gotowe.
Nagrzewamy piekarnik do 200 st.
Formę na tartę smarujemy masłem.
Wyciągamy ciasto z lodówki, formujemy placek wałkiem do foremki tarty, starając się jak najmniej dotykać rękami. Brzegi ciasta dociskamy widelcem, dobrze jest , żeby ciasto wystawało poza brzegi , bo podczas pieczenia się kurczy. Ciasto nakłuwamy widelcem , żeby się dobrze upiekło, obowiązkowo !!
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10-15 minut , ma być jasne /beżowe/. Po podpieczeniu, wyciągamy, układamy na spodzie rydze.
Do śmietany dajemy jajka, starty na średnich oczkach ser i szczyptę gałki muszkatołowej, garść zielonej pietruszki. Wylewamy na rydze.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 st ok. 30 minut aż masa serowa się ładnie zetnie i zrumieni.
Źródło:https://gotujemyzpomyslem.blog/2020/11/21/tarta-z-rydzami