Wykonanie
Składniki:-250g
mąki tortowej-125g
masła-2
żółtka-pół łyżeczki
soli-trochę bardzo zimnej
wody-ok.500g rydzów-1-2
szalotki, lub zwykła
cebula-kilka listków
szałwi250 ml
śmietanki kremówki-2
jajka-ok.150g
twardego sera żółtego-
sól,
pieprz-garść zielonej
pietruszki-
masłoWykonanie:Do malaksera wsypujemy przesianą
mąkę, dodajemy pokrojone w małą kostkę zimne
masło, miksujemy chwilkę, dodajemy
sól,
żółtka , znowu miksujemy aż
zrobi się piasek. Wtedy dodajemy lodowatą
wodę po łyżce , ciągle miksując. Jak z ciasta robi się kulka już nie dajemy
wody.Wyciągamy na stolnicę i szybko zagniatamy ciasto, żeby się nie ogrzało, zawijamy we folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.W tym czasie przygotowujemy rydze, należy je oczyścić, wymyć pod bieżącą
wodą, osuszyć na sitku.Rozgrzewamy patelnię, dajemy na nią rydze i czekamy aż
woda odparuje, następnie dodajemy
masło, opiekamy z każdej strony na rumiano, odkładamy do miski.Na tej samej patelni blanszujemy drobno pokrojoną
cebulkę, można podlać
olejem. Następnie do
cebuli dodajemy rydze, kilka pokrojonych listków
szałwi,
sól ,
pieprz- gotowe.Nagrzewamy piekarnik do 200 st.Formę na tartę smarujemy
masłem.Wyciągamy ciasto z lodówki, formujemy placek wałkiem do foremki tarty, starając się jak najmniej dotykać rękami. Brzegi ciasta dociskamy widelcem, dobrze jest , żeby ciasto wystawało poza brzegi , bo podczas pieczenia się
kurczy. Ciasto nakłuwamy widelcem , żeby się dobrze upiekło, obowiązkowo !!Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10-15 minut , ma być jasne /beżowe/. Po podpieczeniu, wyciągamy, układamy na spodzie rydze.Do
śmietany dajemy
jajka, starty na średnich oczkach
ser i szczyptę
gałki muszkatołowej, garść zielonej
pietruszki. Wylewamy na rydze.Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 st ok. 30 minut aż masa serowa się ładnie zetnie i zrumieni.