ßßß Cookit - przepis na Rydze kiszone

Rydze kiszone

Wykonanie

Składniki:
-rydze
-cebula
-sól
-liście laurowe, ziele angielskie
Wykonanie:
Do kiszenia można wybrać większe kapelusze, bo przynajmniej mi szkoda tych pięknych małych, one idą do marynowania.
Rydze czyścimy, płuczemy i wrzucamy na wrzącą dobrze osoloną wodę z dodatkiem cukru. Gotujemy 2-5 minut. Odcedzamy i studzimy.
Cebulę kroimy w wiórka, solimy i zostawiamy na pół godziny, po tym czasie lekko wygniatamy. Cebuli dajemy ile kto lubi ale bez przesady, ma służyć jako przełożenie warstwy rydzów.
Do glinianego garnka kładziemy warstwami cebula-rydze, do każdej warstwy a nawet rzadziej dajemy po listku laurowym i 2-3 ziarenek ziela. na samej górze ma być cebula.
Całość przykrywamy talerzykiem i obciążamy kamieniem.
Rydze do kiszenia można też układać w słoju, ale gorzej jest z obciążeniem .
Rydze muszą się kisić ok. 2 tygodnie, trzeba próbować.
Grzyby powinny stać w ciepłym miejscu/ kuchnia/. Po paru dniach zacznie się zbierać gęsta woda , trzeba ją odlać, talerzyk umyć i dolać trochę na wierzch przegotowanej osolonej zimnej wody.
Gdy sie już ukiszą, przekładamy do słoików, na wierzch znowu dolewamy osolonej wody i pasteryzujemy ok 15-20 minut.
Pycha!
Źródło:https://gotujemyzpomyslem.blog/2020/11/21/rydze-kiszone