ßßß Cookit - przepis na Szarlotka półkrucha z tartymi jabłkami

Szarlotka półkrucha z tartymi jabłkami

Wykonanie

Składniki
Ciasto
600 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła, zimnego
170 g cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 jajka
1 żółtko
80 g kwaśnej śmietany 18%
Nadzienie
2 kg jabłek (waga przed obraniem)
2 łyżki soku z cytryny
30 g cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka bułki tartej
Do posypania
cukier puder
Wykonanie
mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a zimne masło przesiekać. Następnie ze wszystkich składników zagnieść szybko ciasto
ciasto podzielić na dwie części, owinąć folią i dać do lodówki
obrać jabłka, wydrążyć z nich gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Umieścić starte jabłka w dużej misie, przemieszać z sokiem z cytryny i odstawić na bok
blachę wyłożyć papierem do pieczenia i zaznaczyć sobie na nim wielkość dna blachy. Jedną część rozwałkować na prostokąt na tym papierze, na wielkości dna. Ciasto umieścić z papierem na blasze i podziurkować spód widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 195°C i podpiekać przez 20 do 25 minut – do momentu aż ciasto się lekko zezłoci
gdy dół kończy się podpiekać, to wyjąć z lodówki drugą część ciasta i rozwałkować je na prostokąt wielkości blachy – tak, by móc nim dokładnie przykryć ciasto. Natomiast z jabłek odcisnąć ręką sok, który się wytworzył i odlać go z miski, a następnie do jabłek dodać cukier z cynamonem i przemieszać na podpieczony dół rozsypać bułkę tartą, wyłożyć jabłka, a następnie rozłożyć rozwałkowaną górę ciasta
ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do do 195°C i piec jeszcze przez 40 do 50 minut – do momentu, aż ciasto będzie ciemnozłote
upieczone ciasto przestudzić, a następnie posypać cukrem pudem
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/szarlotka-polkrucha-z-tartymi-jablkami