Wykonanie
SkładnikiCiasto600 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
masła, zimnego170 g
cukru pudru1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego2
jajka1
żółtko80 g kwaśnej
śmietany 18%Nadzienie2 kg
jabłek (waga przed obraniem)2 łyżki
soku z cytryny30 g
cukru2 łyżeczki
cynamonu1 łyżka
bułki tartejDo posypania
cukier puderWykonanie
mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, a zimne
masło przesiekać. Następnie ze wszystkich składników zagnieść szybko ciastociasto podzielić na dwie części, owinąć folią i dać do lodówkiobrać
jabłka, wydrążyć z nich gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Umieścić starte
jabłka w dużej misie, przemieszać z
sokiem z cytryny i odstawić na bokblachę wyłożyć papierem do pieczenia i zaznaczyć sobie na nim wielkość dna blachy. Jedną część rozwałkować na prostokąt na tym papierze, na wielkości dna. Ciasto umieścić z papierem na blasze i podziurkować spód widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 195°C i podpiekać przez 20 do 25 minut – do momentu aż ciasto się lekko zezłocigdy dół kończy się podpiekać, to wyjąć z lodówki drugą część ciasta i rozwałkować je na prostokąt wielkości blachy – tak, by móc nim dokładnie przykryć ciasto. Natomiast z
jabłek odcisnąć ręką sok, który się wytworzył i odlać go z miski, a następnie do
jabłek dodać
cukier z
cynamonem i przemieszać na podpieczony dół rozsypać
bułkę tartą, wyłożyć
jabłka, a następnie rozłożyć rozwałkowaną górę ciastaponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do do 195°C i piec jeszcze przez 40 do 50 minut – do momentu, aż ciasto będzie ciemnozłoteupieczone ciasto przestudzić, a następnie posypać
cukrem pudem