ßßß Cookit - przepis na Wytrawne placki z cukinii

Wytrawne placki z cukinii

Wykonanie

Prosty przepis na pyszne placki z cukinii, z dodatkiem pora i pietruszki… Bardzo lubię wszelkiego rodzaju placki podane na wytrawnie z ostrym sosem, cebulką i czym jeszcze popadnie. Placki z cukinii przyrządzam szybko i bez problemu. Ucieram jedynie cukinię na tarce o dużych oczkach i mieszam z pozostałymi składnikami. Naprawdę prosto i łatwo.
Cukiniowe placuszki przyrządzam na różne sposoby. Często mieszam cukinię z utartymi ziemniakami. Placki cukiniowo ziemniaczane przypominają bardziej placki ziemniaczane ale placki cukiniowe z feta to typowe placki z utartą cukinią, które stały się inspiracją do przepisu poniżej.
Uwielbiam placki na wytrawnie z sosem i mnóstwem przypraw. Sos czosnkowy, dukkah , czerwona cebula to idealne dodatki do placków na wytrawnie.
8 placków
Składniki:
40 g pszennej mąki
400 g cukinii
2 jajka
30 g pora
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
olej kokosowy do smażenia
150 g greckiego jogurtu, 10% tł.
2 łyżki czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
1 ząbek czosnku
1 łyżka dukkah do posypania
50 g sałatkowego miksu
Mąkę wsyp do miski, wymieszaj ze szczyptą soli. Pokrój por w cienkie krążki. Cukinię umyj osusz, odetnij końce i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cukinię posól i odstaw na durszlaku na 30 minut, potem delikatnie odcisnij w dłoniach z nadmiaru wody. Następnie wymieszaj cukinię z roztrzepanymi jajkami, porem i natką pietruszki. Rozgrzej oleje na patelni. Usmaż 8 placków na złoty kolor. Smaż po obu stronach około 2 minut po każdej.
Wymieszaj jogurt z czosnkiem i dopraw solą. Na talerzu ułóż sałatę, a na niej placki. Polej jogurtem, posyp cebulką i dukkah. Smacznego!
Źródło:https://codojedzenia.pl/placki-z-cukinii-przepisy-z-cukinii