Wykonanie
W czasach, kiedy wilgotna jesienna mgła spowija świat, a szare godziny zlewają się w jedną - nic tak nie koi duszy jak #comfordfood. No i
wino, wiadomo... A więc nalejcie sobie kieliszek ulubionego
wina i zabierzcie się do przygotowania kremu
czosnkowego na pieczonych warzywach, w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej.Pieczone warzywa to idealna baza do każdego kremu, nadają mu tekstury i wspaniałej głębi smaku. Nie obawiajcie się tu
czosnku, jest delikatny i aromatyczny, a krem sprawdzi się nawet na rendez vous, bo zawarta w nim allicyna to naturalny afrodyzjak !Przepis, który dziś Wam polecam jest ultra prosty i właściwie robi się sam.Składniki na 4-6 porcji:do pieczenia:4
marchewki3 białych
cebul0,5 główki
czosnku4 duże
ziemniakikilka gałązek świeżego
rozmarynuoliwado gotowania:3 białe
cebule0,5 główki
czosnku5
liści laurowychgarstka
ziela angielskiegoczarny pieprz1 łyżeczka
majeranku2 łyżki
sosu sojowego - jeśli dacie bezglutenowy, danie będzie 100% gluten freedodatki:wędzony
twaróg lub wędzone
tofusezam i
koperek do posypaniakilka kropli
oleju sezamowego (pychaaa!)Do dzieła:Pokrojone warzywa (do pieczenia) wymieszane z posiekanym
rozmarynem i odrobiną
oliwy wrzucamy na blachę i pieczemy w 200'C, aż się zarumienią. Nie muszą być super miękkie. Po wyjęciu z pieca warzywa lądują w dużym garnku ze składnikami z listy "do gotowania". Możecie dodać
bulion warzywny lub po prostu zalać wszystko
wodą, tak by przykryć warzywa. Im mniej bulionu/wody, tym krem będzie gęstszy. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną. Ostatni krok to zblendowanie wszystkiego na gładki krem i podanie z dodatkiem wędzonego
twarogu lub
tofu, kilkoma kroplami
oleju sezamowego i
koperku. Gotowe! :)Mnie najbardziej smakuje taki bardzo gorący!
#vege #glutenfree #bezglutenu #wegański