Wykonanie
Puszyste, lekkie
ciasto drożdżowe z wilgotnymi
jabłkami prażonymi,
orzechami i
rodzynkami oraz słodką
maślaną kruszonką. Czy może być coś lepszego do kawy?Przepis na
ciasto drożdżowe jest bardzo łatwy. Na blogu jest już
ciasto drożdżowe z
porzeczkami z tego przepisu. Ciasto robi się szybko i bezproblemowo. Ważne jest jedynie by prażone
jabłka nie były zbyt mokre i aby rozłożyć je jak najbardziej równomiernie na cieście, gdyż ma ono tendencję do mocnego wyrastania i nie chcemy, by było nierównomiernie obciążone.Jeśli bardzo lubcie
orzechy i
rodzynki to nic nie stoi na przeszkodzie, by zwiększyć ich ilość w przepisie :) Możecie również dodać swoje inne, ulubione
bakalie – dzięki wilgotności
jabłek nie wyschną podczas pieczenia, a na pewno wzbogacą smak ciasta.forma prostokątna 25 na 36 cmSkładnikiciasto500 g
mąki pszennej (najlepiej 550)25 g
drożdży świeżych130 g
cukru10 g
cukru waniliowego120 g
masła3
jajka200 ml
mleka, lekko ciepłegowarstwa
jabłek600 g
jabłek prażonych40 g
orzechów włoskich lub pekan30 g
rodzynek1 i 1/2 łyżki
bułki tartejkruszonka90 g
cukru100 g zimnego
masła160 g
mąkido posypania
cukier puderWykonanieprzygotować prażone
jabłka wg tego przepisu, a następnie ostudzić – na drożdżówki potrzebna będzie niecała 1/3 ilości z przepisu, to jest z ok. 0,75 kg
jabłek. Jeśli używamy gotowych
jabłek, to zostawić je by ogrzały się do temperatury pokojowejodmierzyć wszystkie składniki. Z nich będziemy odejmować część na rozczyn
drożdżowy. W kubku umieścić połowę podanej ilości
mleka, całe
drożdże oraz dodać łyżkę
cukru i
mąki. Dokładnie rozmieszać i zostawić na 10 do 15 min. do wyrośnięciarozpuścić
masło i zostawić je do przestudzeniaskładniki na kruszonkę połączyć i szybko wymieszać (najłatwiej za pomocą miksera), by stworzyły grudkowaty “piasek”. Następnie kruszonkę odłożyć do lodówkido dużej miski dać wszystkie składniki oprócz
masła, dodać rozczyn i wymieszać. Wyrabiać za pomocą miksera z hakiem do ciasta. Po ok. 3 minutach dodawać stopniowo
masło wciąż wyrabiając, aż ciasto stanie się jednolite. Wyrabiać do momentu, gdy ciasto stanie się elastyczne i gładkieciasto w misce przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do podwojenia objętości, tj. na ok 1 godzinędo prażonych
jabłek dodać
rodzynki i posiekane
orzechyformę wyłożyć papierem do pieczeniaciasto wyłożyć do formy pomagając sobie łyżką i wyrównać. Odstawić ciasto na ok. 25 min. do podrośnięciapo tym czasie posypać wierzch ciasta
bułka tartą – zapobiegnie to rozmoczeniu z powodu ewentualnej wilgoci z
jabłekwyłożyć na ciasto
jabłka – robić to po trochu, ostrożnie i jak najbardziej równomiernie, aż po same brzegi, gdyż mniej obciążone brzegi mają tendencję do unoszenia się podczas pieczenia. Nierównomierne obciążenie wierzchu ciasta sprawi, że jego powierzchnia po upieczeniu będzie falowana – nie szkodzi to w smaku – zapadnięte elementy to nie zakalec, natomiast lepiej tego unikać. Posypać ciasto kruszonkąpiec w 180ºC przez 30 do 45 minut, aż ciasto mocno wyrośnie, kruszonka będzie złota i zrumieniona, a patyczek włożony w ciasto suchyciasto po wyjęciu z piekarnika przestudzić kilkanaście min., a następnie wyjąć z formy i wystudzić. Gdy będzie jeszcze ciepłe, posypać
cukrem pudremciasto przechowywać dobrze przykryte, by nie wysychało
Przepis własny.Polub i bądź w
kontakcieFotokulinarnie na facebookuZobacz także