ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z prażonymi jabłkami, orzechami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z prażonymi jabłkami, orzechami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Puszyste, lekkie ciasto drożdżowe z wilgotnymi jabłkami prażonymi, orzechami i rodzynkami oraz słodką maślaną kruszonką. Czy może być coś lepszego do kawy?
Przepis na ciasto drożdżowe jest bardzo łatwy. Na blogu jest już ciasto drożdżowe z porzeczkami z tego przepisu. Ciasto robi się szybko i bezproblemowo. Ważne jest jedynie by prażone jabłka nie były zbyt mokre i aby rozłożyć je jak najbardziej równomiernie na cieście, gdyż ma ono tendencję do mocnego wyrastania i nie chcemy, by było nierównomiernie obciążone.
Jeśli bardzo lubcie orzechy i rodzynki to nic nie stoi na przeszkodzie, by zwiększyć ich ilość w przepisie :) Możecie również dodać swoje inne, ulubione bakalie – dzięki wilgotności jabłek nie wyschną podczas pieczenia, a na pewno wzbogacą smak ciasta.
forma prostokątna 25 na 36 cm
Składniki
ciasto
500 g mąki pszennej (najlepiej 550)
25 g drożdży świeżych
130 g cukru
10 g cukru waniliowego
120 g masła
3 jajka
200 ml mleka, lekko ciepłego
warstwa jabłek
600 g jabłek prażonych
40 g orzechów włoskich lub pekan
30 g rodzynek
1 i 1/2 łyżki bułki tartej
kruszonka
90 g cukru
100 g zimnego masła
160 g mąki
do posypania
cukier puder
Wykonanie
przygotować prażone jabłka wg tego przepisu, a następnie ostudzić – na drożdżówki potrzebna będzie niecała 1/3 ilości z przepisu, to jest z ok. 0,75 kg jabłek. Jeśli używamy gotowych jabłek, to zostawić je by ogrzały się do temperatury pokojowej
odmierzyć wszystkie składniki. Z nich będziemy odejmować część na rozczyn drożdżowy. W kubku umieścić połowę podanej ilości mleka, całe drożdże oraz dodać łyżkę cukru i mąki. Dokładnie rozmieszać i zostawić na 10 do 15 min. do wyrośnięcia
rozpuścić masło i zostawić je do przestudzenia
składniki na kruszonkę połączyć i szybko wymieszać (najłatwiej za pomocą miksera), by stworzyły grudkowaty “piasek”. Następnie kruszonkę odłożyć do lodówki
do dużej miski dać wszystkie składniki oprócz masła, dodać rozczyn i wymieszać. Wyrabiać za pomocą miksera z hakiem do ciasta. Po ok. 3 minutach dodawać stopniowo masło wciąż wyrabiając, aż ciasto stanie się jednolite. Wyrabiać do momentu, gdy ciasto stanie się elastyczne i gładkie
ciasto w misce przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do podwojenia objętości, tj. na ok 1 godzinę
do prażonych jabłek dodać rodzynki i posiekane orzechy
formę wyłożyć papierem do pieczenia
ciasto wyłożyć do formy pomagając sobie łyżką i wyrównać. Odstawić ciasto na ok. 25 min. do podrośnięcia
po tym czasie posypać wierzch ciasta bułka tartą – zapobiegnie to rozmoczeniu z powodu ewentualnej wilgoci z jabłek
wyłożyć na ciasto jabłka – robić to po trochu, ostrożnie i jak najbardziej równomiernie, aż po same brzegi, gdyż mniej obciążone brzegi mają tendencję do unoszenia się podczas pieczenia. Nierównomierne obciążenie wierzchu ciasta sprawi, że jego powierzchnia po upieczeniu będzie falowana – nie szkodzi to w smaku – zapadnięte elementy to nie zakalec, natomiast lepiej tego unikać. Posypać ciasto kruszonką
piec w 180ºC przez 30 do 45 minut, aż ciasto mocno wyrośnie, kruszonka będzie złota i zrumieniona, a patyczek włożony w ciasto suchy
ciasto po wyjęciu z piekarnika przestudzić kilkanaście min., a następnie wyjąć z formy i wystudzić. Gdy będzie jeszcze ciepłe, posypać cukrem pudrem
ciasto przechowywać dobrze przykryte, by nie wysychało
Przepis własny.
Polub i bądź w kontakcie
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/ciasto-drozdzowe-z-prazonymi-jablkami-orzechami-i-kruszonka