Wykonanie
(ten przepis nie został jeszcze oceniony)
Kurczak w
sosie pomidorowym jest ekspresowym, awaryjnym daniem obiadowym. Do jego przygotowania oprócz
mięsa potrzebujecie
koncentratu pomidorowego,
śmietanki do zup i
sosów oraz
czosnku i ulubionych
ziół 🙂 Dużą zaletą tego dania jest jego uniwersalność.
Kurczaka w
sosie pomidorowym możecie podawać z
makaronem,
ryżem czy nawet z
pieczywem czy tortillą – tutaj ogranicza Was już tylko wyobraźnia. Osobiście do dania lubię dodać szczyptę
chili oraz
natkę pietruszki lub
kolendrę, które sprawiają, że sos nie jest mdły. Sprawdźcie także inne dania z wykorzystaniem
piersi kurczaka -linkuję do nich niżej 🙂 Smacznego!Zobacz też:
Kurczak w sosie
śmietanowymPieczony
kurczakKurczak w
mleku kokosowymPorcji: 3-4 Czas gotowania: 20 minutSkładniki2 ząbki
czosnku500 g
piersi z kurczaka5 czubatych łyżeczek
koncentratu pomidorowego250 ml
śmietanki do zup i
sosów 18%łyżeczka
ostrej paprykiszczypta
chiliulubione suszone lub świeże
ziołanatka pietruszki do posypania
sól i
pieprzolej do smażeniamakaron/ryż do podaniaPrzepis1
Czosnek drobno siekamy.
Kurczaka kroimy w grubą kostkę i oprószamy
solą i
pieprzem. Podsmażamy składniki na dużym ogniu na
oleju do zrumienienia.2Następnie dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy. Kiedy równomiernie rozprowadzi się po
kurczaku, zmniejszamy ogień i całość zalewamy
śmietanką.3Doprawiamy
papryką,
chili i ulubionymi
ziołami (opcjonalnie). Gotujemy kilka minut do momentu, aż
śmietanka zgęstnieje.4W razie potrzeby doprawiamy
solą,
pieprzem i
ziołami. Podajemy z
makaronem lub
ryżem, posypane
natką pietruszki.