ßßß Cookit - przepis na Oldskulowa babka ziemniaczana z grzybami

Oldskulowa babka ziemniaczana z grzybami

nazwa

Wykonanie

Przepyszna, klasyczna babka ziemniaczana w wersji wege.
S kładniki:
1,5kg mączystych ziemniaków
150g leśnych grzybów
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 jaja
Olej i/lub masło do smażenia
Łyżka mąki
3 łyżki śmietany 36%
2 łyżki majeranku
Sól morska
Świeżo zmielony czarny pieprz
P rzygotowanie:
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Starte ziemniaki partiami przekładaj na czystą, bawełianą ściereczkę i odciśnij nadmiar wody. Odciśnięte ziemniaki przełóż do dużej miski.
Grzyby posiekaj na drobne kawałki i podsmażaj na 2 łyżkach masła lub oleju około 15-20 minut na średnim ogniu, aż się zarumienią. Przełóż grzyby do osobnej miseczki do przestygnięcia.
Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni, na której smażyły się grzyby, rozpuść kolejną porcję masła i przez około 5 minut podsmażaj cebulę, aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 3 minuty. Przełóż do miseczki i odstaw do wystudzenia.
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj żółtka i ubijaj jeszcze chwilę, aż się połączą.
Do ubitych jajek dodaj ziemniaki, smażone grzyby i cebulę z czosnkiem, mąkę i śmietanę. Dodaj majeranek, kopiastą łyżeczkę soli i sporą szczyptę pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj – możesz to zrobić ręcznie lub korzystając z miksera/robota kuchennego z łopatkową końcówką.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub porządnie wysmaruj masłem.
Przełóż masę ziemniaczaną do przygotowanej formy, wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 1 godzinę. Babka powinna być złocista i chrupiąca z wierzchu. Podawaj z kwaśną śmietaną, maślanką lub sosem grzybowym.
Sos grzybowy
Składniki :
Około 200g grzybów leśnych
Cebula
2 łyżki masła lub oleju rzepakowego
100ml śmietany 12% lub 18%
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę posiekaj , masło rozpuść na rozgrzanej patelni, dodaj cebulę i podsmażaj przez kilka minut, aż będzie miękka.
Grzyby pokrój na ćwiartki lub połówki – w zależności od wielkości, te najmniejsze możesz zostawić w całości. Dodaj do cebuli i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu około 20 minut.
Dodaj śmietanę, wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę.
Dopraw do smaku solą i pieprzem i gotowe!
Źródło:https://mammadeli.com/2020/10/22/oldskulowa-babka-ziemniaczana-z-grzybami