Wykonanie
Przepyszna, klasyczna babka ziemniaczana w wersji wege.S kładniki:1,5kg mączystych
ziemniaków150g leśnych
grzybów2
cebule2 ząbki
czosnku2
jajaOlej i/lub
masło do smażeniaŁyżka
mąki3 łyżki
śmietany 36%2 łyżki
majerankuSól morskaŚwieżo zmielony
czarny pieprzP rzygotowanie:
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Starte
ziemniaki partiami przekładaj na czystą, bawełianą ściereczkę i odciśnij nadmiar
wody. Odciśnięte
ziemniaki przełóż do dużej miski.
Grzyby posiekaj na drobne kawałki i podsmażaj na 2 łyżkach
masła lub
oleju około 15-20 minut na średnim ogniu, aż się zarumienią. Przełóż
grzyby do osobnej miseczki do przestygnięcia.
Cebulę drobno posiekaj,
czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni, na której smażyły się
grzyby, rozpuść kolejną porcję
masła i przez około 5 minut podsmażaj
cebulę, aż zmięknie. Dodaj
czosnek i smaż jeszcze przez 3 minuty. Przełóż do miseczki i odstaw do wystudzenia.Oddziel
żółtka od
białek.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj
żółtka i ubijaj jeszcze chwilę, aż się połączą.Do ubitych
jajek dodaj
ziemniaki, smażone
grzyby i
cebulę z
czosnkiem,
mąkę i
śmietanę. Dodaj
majeranek, kopiastą łyżeczkę
soli i sporą szczyptę
pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj – możesz to zrobić ręcznie lub korzystając z miksera/robota kuchennego z
łopatkową końcówką.Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub porządnie wysmaruj
masłem.Przełóż masę ziemniaczaną do przygotowanej formy, wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 1 godzinę. Babka powinna być złocista i chrupiąca z wierzchu. Podawaj z kwaśną
śmietaną,
maślanką lub
sosem grzybowym.
Sos grzybowySkładniki :Około 200g
grzybów leśnych
Cebula2 łyżki
masła lub
oleju rzepakowego100ml
śmietany 12% lub 18%
Sól,
pieprzPrzygotowanie:
Cebulę posiekaj ,
masło rozpuść na rozgrzanej patelni, dodaj
cebulę i podsmażaj przez kilka minut, aż będzie miękka.
Grzyby pokrój na ćwiartki lub połówki – w zależności od wielkości, te najmniejsze możesz zostawić w całości. Dodaj do
cebuli i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu około 20 minut.Dodaj
śmietanę, wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę.Dopraw do smaku
solą i
pieprzem i gotowe!