5 / 5(1 głos )Ciasto francuskie z serem feta w formie ślimaczków jest doskonałą przekąską na przyjęcie w gronie bliskich lub też ciekawym pomysłem na niecodzienną kolację. Jest to stosunkowo łatwa oraz szybka przekąska, którą lubi większość osób. Polecam podać ślimaczki z sosami – najlepiej ostrympomidorowym oraz czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Smakują dobrze na ciepło i na zimno. U mnie w domu ślimaczki znikają w mig, niezależnie od wersji, którą zrobię. Smacznego!Sprawdźcie także inne przepisy z wykorzystaniem ciasta francuskiego:Rożki z ciasta francuskiego z jabłkamiŚlimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiemRogaliki z ciasta francuskiego z dżememMini pizze z ciasta francuskiego z szynkąPierś kurczaka w cieście francuskimPizza na cieście francuskimPorcji: 16 Czas gotowania: 30 minutSkładnikiciasto francuskie3 łyżki pikantnego ketchupukilka plastrów wędliny (opcjonalnie)połowa papryki czerwonejmała cebula100 g sera fetagarść oliwekPrzepis1Arkusz ciasta francuskiego smarujemy ketchupem i wykładamy na niego plastry wędliny.2Paprykę, cebulę i ser feta kroimy w drobną kostkę. Oliwki kroimy w plasterki. Składniki mieszamy ze sobą.3Wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto francuskie. Zwijamy całość w roladę - zaczynamy od zwijania dłuższego boku ciasta, aby wyszło więcej ślimaczków. Kroimy w około 2 cm roladki.4Roladki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 220 stopni - termoobieg. Pieczemy do zrumienienia, na około 10-12 minut.