Wykonanie
Przy niedzielce nasza kuchnia zaserwowała super, ekstra, wypasione tosty z
jajkiem sadzonym i
sałatką. Do tego pyszna
kawa i nawet tak podłą pogodę, jak ta za oknem da się przeżyć. Tosty zawsze są dobra opcją.Składniki: na jedną osobę/ dwa tosty:4 kromki
chleba- użyłam
pełnoziarnistego chleba z
siemieniem lnianymodrobina
masłaser żółty- u mnie
cheddarser pleśniowy- kilka plastrów
boczek wędzony, surowykarmelizowana
cebula- można pominąć jeśli nie macie
jajkorukolapomidoryser fetaoliwasólpieprzpłatki chiliWykonanie:
Boczek podsmaż aż stanie się chrupki.
Chleb posmaruj
masłem, każdą kromkę z jednej strony.
Ser zetrzyj na tarce albo pokrój w plastry. Ułóż na
chlebie. To samo zrób z
serem pleśniowym. Ułóż na serach
cebulę i
boczek. Przykryj drugą kromką posmarowanego
chleba i zgrilluj. Tosty połóż na grillu posmarowaną
masłem stroną. Użyłam grilla elektrycznego, ale zwykły toster też będzie ok. Na patelni po smażeniu
boczku, wbij
jajko i smaż do momentu aż
białko będzie ścięte, a
żółtko płynne. Posyp je
pieprzem,
solą i
płatkami chili. Przygotuj
sałatkę, na
rukoli ułóż pokrojone
pomidorki i
fetę.
Skrop oliwą. Gdy
jajko będzie gotowe ułóż je na tostach i podawaj z
sałatką.Smacznego!