ßßß Cookit - przepis na Pieczona papryka faszerowana wołowiną i bakłażanem

Pieczona papryka faszerowana wołowiną i bakłażanem

nazwa

Wykonanie

Październik to zdecydowanie początek sezonu #comfordfood. Sezonu pełnego rozkoszy, węglowodanów i bycia dla siebie czułym. W tych szalonych czasach socjalnego dystansu pamiętajcie, by być blisko z samym sobą, wsłuchiwać się w swoje ciało i dbać o jego potrzeby. Wewnętrzna harmonia i dobre jedzenie to najlepsze suplementy podnoszący odporność.
Dziś do grona jesienny gości w mojej kuchni zaprosiłam czerwoną paprykę, faszerowaną mieloną wołowiną i prażonym bakłażanem.
Składniki :
+/- 7 czerwonych podłużnych papryk
do mięsa:
400g mielonej wołowiny
pół białej cebuli
4 ząbki czosnku
1 łyżka dobrej jakości octu jabłkowego
sól, pieprz, majeranek
do bakłażana:
1 bakłażan
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu balsamicznego
sól pieprz
Do dzieła:
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wrzucamy posiekaną cebulę i dusimy ją, aż zmięknie. Do cebuli dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i podduszamy razem przez chwilę. Zmniejszamy ogień i dodajemy na patelnię wołowinę przyprawioną octem jabłkowym, solą, pieprzem i majerankiem wedle uznania.Ważne by mięso często mieszając dusić, a nie smażyć, tak by nie odparować całego soku z wołowiny.
W między czasie bakłażan kroimy w drobną kostkę, dokładnie mieszamy z przyprawami i wrzucamy na drugą, suchą i dobrze rozgrzaną patelnię. Prażmy go bez dodatku oleju małymi porcjami stale mieszając, aż zacznie pachnieć... naleśnikami! ;)
Do ciepłego mięsa dodajemy bakłażan i zostawiamy pod przykryciem aż do wystygnięcia. Dzięki temu, że duszona wołowina zachowała dużo soków - bakłażan ma się czym nasączyć.
Kiedy farsz wystygnie nadziewamy nim papryczki i pieczemy w 180'C z termoobiegiem przez ok. 15-20 minut. Polecam przygotować od razu więcej niż 7 sztuk, szybko znikają... :)
Źródło:https://spektrum-smaku.blogspot.com/2020/10/pieczona-papryka-faszerowana-woowina-i.html