ßßß Cookit - przepis na Jesienna surówka z pieczonych buraków

Jesienna surówka z pieczonych buraków

nazwa

Wykonanie

Surówka na obiad z pieczonych buraków… po prostu rewelacyjna! Lubicie buraki? Ja bardzo! Zamiast gotować piekę buraki ze skórką. Mają wtedy o wiele intensywniejszy smak. Często zadowalam się buraczkami w occie na słodko kwaśno. Ostanio jednak przyrządziłam surówkę z utartych buraków z dodatkiem pora i jabłka. Jest to surówka do obiadu na bazie majonezu, oczywiście domowego. Tak przyrządzoną surówkę, prosto i po domowemu mogę jeść codziennie.
Buraczki można podać jako przystawkę do mielonych kotletów. Ja lubię łączyć je z innymi warzywami w sałatce z dodatkiem feta lub chevre . Bardzo lubię pieczone buraki z halloumi . Hitem u nas w domu są buraczki z włoskimi orzechami . Surówka to najlepszy dodatek do dań obiadowych. Zastrzyk witamin minerałów. Pełna smaku surówka na obiad zaspokoi głód i ochotę na buraki. Jako dziecko mogłam jeśc buraki codziennie. Była to moja ulubiona przystawka do obiadu, najczęściej w postaci starych buraków na tarce o dużych oczkach.
W tym przepisie nie ma rafinowanego cukru. Pieczone buraki są wystarczająco słodkie. Słodko kwaśne jabłko i ocet balsamiczny świetnie harmonizują ze słodkim burakiem.
4 – 6 porcji
Składniki:
1 kg buraków
½ małego pora
1 duże jabłko
50 ml balsamicznego octu
½ łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego
sól do smaku
200 g majonezu
Wrzuć buraki na brytfankę i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200ºC. Piecz buraki przez godzinę, być może dłużej, jeśli buraki są duże. Moje były dosyć małe, więc godzina wystarczyła w zupełności. Ostudzone buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach wraz z jabłkiem. Następnie pokrój por w cienkie paski i dodaj do surówki. Wymieszaj majonez z octem balsamicznym, solą i pieprzem. Dodaj do surówki i dokładnie wymieszaj. Surówka nabierze smaku jeśli przyrządzisz na godzinę przed podaniem do obiadu.
Źródło:https://codojedzenia.pl/surowka-na-obiad-z-pieczonych-burakow