Wykonanie
Surówka na obiad z pieczonych
buraków… po prostu rewelacyjna! Lubicie buraki? Ja bardzo! Zamiast gotować piekę
buraki ze skórką. Mają wtedy o wiele intensywniejszy smak. Często zadowalam się
buraczkami w occie na słodko kwaśno. Ostanio jednak przyrządziłam surówkę z utartych
buraków z dodatkiem
pora i
jabłka. Jest to surówka do obiadu na bazie
majonezu, oczywiście domowego. Tak przyrządzoną surówkę, prosto i po domowemu
mogę jeść codziennie.
Buraczki można podać jako przystawkę do mielonych kotletów. Ja lubię łączyć je z innymi warzywami w
sałatce z dodatkiem
feta lub chevre . Bardzo lubię pieczone
buraki z halloumi .
Hitem u nas w domu są
buraczki z
włoskimi orzechami . Surówka to najlepszy dodatek do dań obiadowych. Zastrzyk witamin minerałów. Pełna smaku surówka na obiad zaspokoi głód i ochotę na
buraki. Jako dziecko mogłam jeśc
buraki codziennie. Była to moja ulubiona przystawka do obiadu, najczęściej w postaci starych
buraków na tarce o dużych oczkach.W tym przepisie nie ma rafinowanego
cukru. Pieczone
buraki są wystarczająco słodkie. Słodko kwaśne
jabłko i
ocet balsamiczny świetnie harmonizują ze słodkim
burakiem.
4 – 6 porcjiSkładniki:1 kg
buraków½ małego
pora1 duże
jabłko50 ml
balsamicznego octu½ łyżeczki
czarnego pieprzu młotkowanego
sól do smaku200 g
majonezuWrzuć
buraki na brytfankę i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200ºC. Piecz
buraki przez godzinę, być może dłużej, jeśli
buraki są duże. Moje były dosyć małe, więc godzina wystarczyła w zupełności. Ostudzone
buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach wraz z
jabłkiem. Następnie pokrój
por w cienkie paski i dodaj do surówki. Wymieszaj
majonez z
octem balsamicznym,
solą i
pieprzem. Dodaj do surówki i dokładnie wymieszaj. Surówka nabierze smaku jeśli przyrządzisz na godzinę przed podaniem do obiadu.