Szybkie schabowe z piekarnika / Easy baked pork chops

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam na schabowe, ale nie takie zwykłe gdyż nie jestem fanką panierek;) Te są zapieczone z cebulą, majonezem i serem – idealne dla zabieganych po ciężkim dniu. Są też bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
Szybkie schabowe z piekarnika
(4 porcje)
Składniki:
4 kotlety schabowe (z kością lub bez)
1 łyżka oleju roślinnego
1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
1/2 szklanki startego sera żółtego
8 łyżeczek majonezu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kotlety umyj, osusz ręcznikami papierowymi, rozbij tłuczkiem do mięsa i dopraw solą i pieprzem z obu stron.
Rozgrzej dużą patelnię z łyżka oleju, podsmaż kotlety z obu stron do lekkiego zarumienienia i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Włącz piekarnik i ustaw na 180 oC.
Ułóż plasterki cebuli na kotletach mięsa, rozsmaruj po 2 łyżeczki majonezu i posyp ułóż startym serem.
Włóż do piekarnika i picz przez około 15-20 minut.(mniej lub więcej w zależności od grubości kotletów).
Smacznego!
English version
(4 servings)
Ingredients:
4 pork chops
1 tbsp of vegetable oil
1 onion, thinly sliced
1/2 cup grated cheese
8 tsp mayonnaise
salt and pepper to taste
Preparation:
Wash the pork chops and pat dry with paper towels, tenderize with meat mallet and season both sides with salt and pepper.
Preheat large pan with oil, cook pork on both sides intil lightly browned and place in baking dish.
Preheat oven to 180 oC.
Put the slices of onion on top of the meat, spoon about 2 teaspoons mayonnaise over the chops and top each chop with grated cheese.
Bake in the preheated oven for about 15-20 minutes. (less or more depending of pork thickness)
Enjoy!
Źródło:https://karmelowy.pl/szybkie-schabowe-z-piekarnika-easy-baked-pork-chops