Wykonanie
Bloki
czekoladowe zajmują szczególne miejsce wśród deserów. Są po prostu pyszne i niezwykle proste w przygotowaniu. Ale za ich sukcesem stoi coś więcej – są na tyle uniwersalne pod względem smaku czy formy, że za każdym razem możesz serwować je w inny sposób. Jeżeli zatem szukasz inspiracji na stworzenie zaskakującego i nieoczywistego przysmaku, skorzystaj z naszych pomysłów na urozmaicenie tego klasycznego przepisu.Biała wariacjaW klasycznym przepisie na blok
czekoladowy główną rolę gra ciemna
czekolada mleczna, ewentualnie z dodatkiem gorzkiej (dla przełamania
słodyczy). Tymczasem niezwykle ciekawym pomysłem jest zastąpienie jej wersją białą, która olśniewa wyglądem, a także smakiem. Ma więcej
cukru niż jej ciemna odpowiedniczka, dlatego zostawia spore
pole do fantazji, jeżeli chodzi o wybór dodatków. I tak z tym deserem doskonale komponuje się:
żurawina,kandyzowana
pomarańcza,
pistacje,Coś do chrupaniaW tradycyjnym przepisie na blok
czekoladowy, jaki wielu z nas pamięta z dzieciństwa, znajduje się wysokiej jakości
czekolada,
kakao i oczywiście nadzienie. W tej roli mogą wystąpić… chrupki! My proponujemy, aby stosowane dotychczas
herbatniki zamienić na
ryż preparowany. Ma on dość neutralny smak, a zarazem lekką formę. To sprawia, że kochamy go pod każdą postacią, a gdy zostanie oblany
czekoladą, miłość będzie jeszcze większa.Postaw na dekoracjeBlok
czekoladowy, jak sama nazwa wskazuje, to kwadratowa bądź prostokątna bryła
słodyczy, którą można kroić lub kruszyć. Jest tak dobra, że mało kto skupia się na dekoracji – tutaj króluje smak. Jeżeli jednak zależy Ci na zaskoczeniu gościu, zadbaj też o aspekt wizualny tego przysmaku. Na wierzchu poukładaj kolorowe dropsy, jadalne kwiaty, stwórz kolorowe pejzaże z cukierkowej posypki lub postaw na gotowe dekoracje w postaci świeczek, lukrowanych różyczek lub inne kojarzące się z wypiekami urodzinowymi, czyli
tortem.Blok
czekoladowy w wytrawnej wersjiZaskoczony? Blok
czekoladowy, który zazwyczaj ma wyrazisty słodki smak, teraz może zostać zaprezentowany w bardzo nietypowej formie.
Czekolada lubi połączenia z
chilli,
pomidorami, pieczoną
papryką. Odpowiednio przyprawiony i podany deser zachwyci nie tylko oryginalnym i bardzo odważnym charakterem, ale przede wszystkim smakiem oraz aromatem. Jeżeli jesteś gotowy na kulinarny eksperyment to gorąco zachęcamy, abyś zaczął od przygotowania bloku
czekoladowego w wytrawnej wersji.
Słodycze, które znamy i przyrządzamy od lat, z biegiem czasu mogą nam się znudzić. Nawet jeżeli jest to uwielbiany przez pokolenia blok
czekoladowy, warto przyrządzić go czasem w niecodziennej odsłonie. To dobra okazja, aby próbować nowych smaków i rozwijać swoje kulinarne umiejętności. Największe
pole do popisu stwarza tutaj nadzienie, które może zostać wykonane standardowo z pokruszonych
ciastek, ale też urozmaicone
bakaliami,
owocami lub… warzywami. Jeżeli do tego ciemną
czekoladę zastąpisz jasną, uzyskasz niezwykle inspirujący duet.Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-suszonymi-sliwkami/