Wykonanie
Pudding z chia to świetne zastępstwo dla owsianki, jeśli jesteś na diecie ketogenicznej. Jeśli tak jak mnie i Tobie się ta dieta przydarzyła i szukacie czegoś, czym możnaby zastąpić wszelkiego rodzaju owsianki i jaglanki, to ten
pudding świetnie się sprawdzi.Przez ostatnich kilka lat chia święci triumfy jako tzw. superfood, przy czym naszą Polską wersją nasion chia jest zwykle nie kojarzący się smakowicie len, który również jest fantastycznym składnikiem pożywienia.Ale dziś o chia. Nasiona chia są znane od ponad 5500 lat jako główny składnik diety Majów i Azteków. Obecnie rośnie na obszarze od zachodniego Meksyku po północną Gwatemalę, dlatego jest dobrze znana w USA, natomiast co ciekawe Unia Europejska zezwoliła na sprzedaż nasion chia dopiero od 13 października 2009 r.Nasiona Chia zawierają 16–26%
białka, 31–34% tłuszczu, ogółem 37–45% węglowodanów. Zawierają sporo węglowodanów, ale większość z nich (23-41%) to błonnik. Dwa
razy więcej błonnika niż
otręby, 4-5
razy więcej niż
migdały,
soja, komosa ryżowa lub amarant. Oprócz tego są źródłem minerałów (wapń, fosfor, potas i magnez), witamin (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, kwas askorbinowy i witamina A) oraz związków przeciwutleniających. Poza tym zawierają 6
razy więcej wapnia, 11
razy więcej fosforu i 4
razy więcej potasu niż
mleko krowie. Większość tłuszczów ma postać wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas ω-3 alfa-linolenowy i kwas ω-6 alfa-linolowy. Zawierają także więcej protein niż nasiona
ryżu,
kukurydzy, jęczmienia lub owsa. Mogą odgrywać ważną rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób układu pokarmowego i krążenia, cukrzycy,
raka jelita grubego, kamieni nerkowych, hemoroidów i zaburzeń metabolicznych (źródło: „ Chia seeds (Salvia hispanica): health promoting properties and therapeutic applications – a review „, Katarzyna Marcinek, Zbigniew Krejpcio, Poznan University of Life Sciences, Department of Human Nutrition and Hygiene, Poznan, Poland)Przygotowanie
puddingu jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Do mojego
puddingu dodaję zawsze łyżeczkę
oleju kokosowego, żeby podbić trochę tłuszcze. Taki
pudding może zastąpić deser lub stanowić lekką kolację.Składniki:5-6 łyżek nasion chia350 ml
mleka roślinnego lub krowiego, jeśli lubicie1/2 szklanki
owoców (
jeżyny,
maliny,
porzeczki,
truskawki, co lubicie) mrożone lub świeże w zależności od sezonuopcjonalnie: 1 łyżeczka
oleju kokosowegoW małym garnuszku zagrzej
mleko, dodaj 5-6 łyżeczek nasion chia i (opcjonalnie) 1 łyżczeczkę
oleju kokosowego. Wymieszaj wszystko dokładnie i pozostaw do zagotowania. Niech gotuje się na małym ogniu przez 5-10 minut, aż zgęstnieje.Na koniec dodaj
owoce, zostaw kilka do dekoracji.Przełóż
pudding do miseczki lub słoika, udekoruj
owocami i gotowe!Smacznego!