Wykonanie
Bardzo lubię gotować, ale nigdy nie interesowało mnie pieczenie
chleba . Może dlatego, że jestem bardzo niecierpliwa. Obecna sytuacja jednak sprawiła, że złamałam się. Przyznam, efekt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył.500 g
mąki pszennej25 g
drożdżykefirsólmasłoDrożdże rozrabiamy z ciepłą
wodą.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy
sól i trochę
kefiru. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy
drożdże i mieszamy. Sprawdzamy konsystencję ciasta. Jeśli lepi się do rąk dodajemy
mąki, jeśli jest za suche dodajemy
kefiru. Gotowe ciasto odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie wygniatam je jeszcze raz i przekładamy do formy do pieczenia wysmarowanej
masłem i posypanej
mąką. Odstawiamy na kolejną godzinę po czym pieczemy 60-65 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.