ßßß Cookit - przepis na Chleb dla niecierpliwych

Chleb dla niecierpliwych

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię gotować, ale nigdy nie interesowało mnie pieczenie chleba . Może dlatego, że jestem bardzo niecierpliwa. Obecna sytuacja jednak sprawiła, że złamałam się. Przyznam, efekt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył.
500 g mąki pszennej
25 g drożdży
kefir
sól
masło
Drożdże rozrabiamy z ciepłą wodą. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól i trochę kefiru. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy drożdże i mieszamy. Sprawdzamy konsystencję ciasta. Jeśli lepi się do rąk dodajemy mąki, jeśli jest za suche dodajemy kefiru. Gotowe ciasto odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie wygniatam je jeszcze raz i przekładamy do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Odstawiamy na kolejną godzinę po czym pieczemy 60-65 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Źródło:https://kuchniokracja.hanami.pl/index.php/chleb-dla-niecierpliwych