Wykonanie
Szybkie w przygotowaniu, podzielne ciasto z soczystymi
truskawkami,
rabarbarem i kremowym
budyniem.Wychodzi bardzo smaczne, delikatne i nie przesłodzone.
Składniki: Ciasto kruche:500g.
mąki pszennej250g.
masła 82% ( można zastąpić
margaryną)3/4 szklanki
cukru3
żółtka200g.
śmietany 18%Budyń:2 budynie
śmietankowe z
cukrem2 łyżki
cukru waniliowego700ml
mlekaDodatkowo:2 łodygi
rabarbaru1 łyżka
mąki ziemniaczanej300g.
truskawek Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy
żółtka,
cukier,
śmietanę oraz pokrojone na kawałki
masło.Wyrabiamy jednolite ciasto.Ciasto dzielimy na dwie części, większą i mniejszą.Mniejszą część zamrażamy.Większą wykładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.Proszek budyniowy mieszamy w szklance
mleka wraz z
cukrem waniliowym, resztę
mleka zagotowujemy.Rozmieszany proszek wlewamy do
mleka, energicznie mieszając.
Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z
mąką ziemiaczaną.Oczyszczone
truskawki także kroimy w kostkę.Na ciasto kruche wykładamy
rabarbar z
truskawkami, zalewamy
budyniem.Wierch posypujemy zamrożonym wcześniej, startym na tarce o grubych oczkach kruchym
ciastem.Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Smacznego