Wykonanie
Chrupiące z wierzchu roladki drobiowe dzięki płatkom kukurydzianym, z delikatnym jajecznym środkiem.Tak przygotowane
mięso jak najbardziej możemy podać na niedzielny lub świąteczny obiad.Roladki smakują wyśmienicie
Składniki: 2 pojedyncze
piersi z kurczakasól,
pieprzOmlet:4
jajka4 łyżki
mleka4 łyżki posiekanego
szczypiorku4 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
masła klarowanego
sól,
pieprzPanierka:3/4 szklanki pokruszonych
płatków kukurydzianych2/3 łyżki
bułki tartej2 jajka+ 2 łyżki
mlekaolej do smażenia Przygotowanie: Piersi przekroić na pół wzdłuż, każdy plaster rozbić, nie dziurawiąc
mięsa.Plastry
mięsa oprószyć
solą i
pieprzem, odstawić.Omlet:
Jajka roztrzepać z
mlekiem, dodać posiekany
szczypiorek oraz
sól i
pieprz.Wsypać
mąkę pszenną, wymieszać do połączenia się składników.Na patelni rozgrzać
masło klarowane, wlać masę jajeczną.Smażyć na minimalnym ogniu do ścięcia się
spodu, omleta przekręcić na drugą stronę.Smażyć kolejne 3-4 min.Omleta przekroić na 4 kawałki.Na każdy plaster
mięsa położyć kawałek omleta, zwinąć w rulon.Panierka:
Płatki wymieszać z
bułką tartą.
Jajka roztrzepać z
mlekiem.Roladki panierować w jajkach a następnie płatkach kukurydzianych.Smażyć na złoty kolor z obu stron, na dość sporej ilości rozgrzanego
oleju.( tak by zakrywał
mięso do połowy)
Mięso odsączyć na ręczniku papierowym
Smacznego