Wykonanie
Domowe, puszyste drożdżówki w kształcie przeplatanego warkocza.Z dodatkiem
twarogu i świeżych
borówek.Smakują wyśmienicie.
Składniki: Zaczyn:30g. świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
soli100 ml
mleka3-4 łyżki
mąki pszennejCiasto:700g.
mąki pszennej50g. rozpuszczonego
masła300 ml ciepłego
mleka1 łyżeczka
cukruDodatki:300g.
twarogu półtłustego2 łyżki
cukru pudru150 ml kwaśnej
śmietany 18%200g.
borówki amerykańskiej Przygotowanie: Zaczyn:Do miski wkruszyć
drożdże , wlać ciepłe
mleko , wsypać
cukier,
sól oraz
mąkę.Składniki wymieszać razem do powstania gęstości kwaśnej
śmietany.Odstawić na 20-15 min do wyrośnięcia.Ciasto: Do miski wsypać
mąkę i
cukier, wlać
mleko oraz
masło. Wyrobić gładkie , elastyczne ciasto.Odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Dodatki:
Twaróg przełożyć do miski, dodać
śmietanę,
cukier puder oraz
borówki.Całość dokładne wymieszać.Ciasto podzielić na kawałki ( np. 6)Każdy kawałek ponownie podzielić na 3 części, każdą rozwałkować, rozsmarować farsz, zwinąć w rulon.Z 3 rulonów z
twarogiem, zapleść warkocz.Drożdżówki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym
białkiem.Pozostawić na kolejne 10 min.Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Smacznego