ßßß Cookit - przepis na Zdrowe śniadanie dla łasuchów – batoniki zbożowe z czekoladą

Zdrowe śniadanie dla łasuchów – batoniki zbożowe z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Nie ma lepszego sposobu na dobre rozpoczęcie dnia niż pyszne i pożywne śniadanie zjedzone w miłym towarzystwie. Jednak proza codziennego życia często wymusza poranny pośpiech, więc rzadko kiedy ktokolwiek ma czas na przygotowywanie wartościowego posiłku. Jednak nie oznacza to, że musisz z tego rezygnować. Wystarczy, że wcześniej przygotujesz batoniki zbożowe z czekoladą. Poznaj je!
Batoniki to świetny pomysł na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Można nimi także zastąpić pierwszy posiłek w ciągu dnia. Są pełne wartości odżywczych i sycą na długie godziny. Idealnie komponują się z kawą lub herbatą – Twoje kubki smakowe z pewnością będą zachwycone. To świetny sposób na to, żeby miło rozpocząć dzień i mieć energię na nadchodzące wyzwania.
Jak przygotować batoniki zbożowe z czekoladą?
Do przygotowania tej przekąski potrzebujesz blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Im mniejsza, tym grubszy batonik.
Składniki:
3 szklanki płatków owsianych górskich,
1,5 szklanki ulubionych orzechów,
80 g masła,
⅓ szklanki cukru pudru,
⅓ szklanki miodu,
2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
75 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
ulubione bakalie.
Przygotowanie batoników zbożowych z czekoladą
Przekąska jest bardzo łatwa do wykonania, dlatego warto zaangażować do pomocy dzieci.
Przygotuj czekoladę i orzechy – pokrój je na bardzo drobne kawałki. Następnie w garnku umieść masło i cukier puder. Podgrzewaj i mieszaj, aż całość się rozpuści. Gdy to nastąpi, dodaj miód i kakao ciemne. Szybko wymieszaj zawartość garnka rózgą, aby nie powstały grudki. Jeśli jednak jakieś zauważysz, weź sito i przetrzyj mieszankę przez siateczkę. Całość zagotuj aż do momentu uzyskania gładkiej polewy.
Odmierz połowę posiekanej czekolady i wsyp ją do masy. Następnie przygotuj pokrojone orzechy oraz inne bakalie i dodaj do pozostałych składników. Szybko wymieszaj, a na koniec wsyp płatki owsiane górskie. Zawartość garnka bardzo dokładnie wymieszaj, aż do połączenia się składników. Na koniec dodaj pozostałą część pokrojonej czekolady i zamieszaj kilkoma ruchami ręki.
Tak przygotowaną masę na batoniki przełóż na wcześniej przygotowaną blachę. Wygładź powierzchnię i pozostaw do zastygnięcia. Płatki owsiane pod wpływem masła zwilgotnieją i staną się miękkie. Po kilku godzinach pokrój batoniki na kawałki.
W przypadku wysokich temperatur na zewnątrz zaleca się przechowywać batoniki w lodówce. Aby zabrać je do pracy, należy owinąć przekąskę papierem śniadaniowym, aby utrzymała swoją konsystencję oraz kształt.
Jak udekorować batoniki zbożowe z czekoladą?
Tak przygotowane batoniki z powodzeniem możesz wykorzystać nie tylko do pracy czy szkoły, ale także na domowym przyjęciu. Jednak, aby zachwycały gości, warto zadbać o odpowiednią dekorację.
Dla osób, które uwielbiają czekoladowy smak, świetnym pomysłem jest… polewa z białej czekolady.
Do jej przygotowania potrzebujesz tylko tabliczkę białej czekolady E.Wedel. Pokrój ją na kawałki i umieść w kąpieli wodnej lub mikrofali. Po chwili produkt się rozpuści. Zamieszaj łyżką, aby pozbyć się grudek i od razu wylewaj ciepłą polewę na przygotowane wcześniej batoniki. Smacznego!
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/wedlowski-blok-czekoladowy-z-chalwa-bakaliami-i-torcikiem-wedlowskim/
Źródło:http://www.niezlababka.pl/zdrowe-sniadanie-dla-lasuchow-batoniki-zbozowe-z-czekolada