Wykonanie
Nie ma lepszego sposobu na dobre rozpoczęcie dnia niż pyszne i pożywne śniadanie zjedzone w miłym towarzystwie. Jednak proza codziennego życia często wymusza poranny pośpiech, więc rzadko kiedy ktokolwiek ma czas na przygotowywanie wartościowego posiłku. Jednak nie oznacza to, że musisz z tego rezygnować. Wystarczy, że wcześniej przygotujesz batoniki zbożowe z
czekoladą. Poznaj je!Batoniki to świetny pomysł na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Można nimi także zastąpić pierwszy posiłek w ciągu dnia. Są pełne wartości odżywczych i sycą na długie godziny. Idealnie komponują się z
kawą lub
herbatą – Twoje
kubki smakowe z pewnością będą zachwycone. To świetny sposób na to, żeby miło rozpocząć dzień i
mieć energię na nadchodzące wyzwania.Jak przygotować batoniki zbożowe z czekoladą?Do przygotowania tej przekąski potrzebujesz blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Im mniejsza, tym grubszy batonik.Składniki:3 szklanki
płatków owsianych górskich,1,5 szklanki ulubionych
orzechów,80 g
masła,⅓ szklanki
cukru pudru,⅓ szklanki
miodu,2 łyżki
kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,75 g
czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedelulubione
bakalie.Przygotowanie batoników zbożowych z
czekoladąPrzekąska jest bardzo łatwa do wykonania, dlatego warto zaangażować do pomocy dzieci.Przygotuj
czekoladę i
orzechy – pokrój je na bardzo drobne kawałki. Następnie w garnku umieść
masło i
cukier puder. Podgrzewaj i mieszaj, aż całość się rozpuści. Gdy to nastąpi, dodaj
miód i
kakao ciemne. Szybko wymieszaj zawartość garnka rózgą, aby nie powstały grudki. Jeśli jednak jakieś zauważysz, weź sito i przetrzyj mieszankę przez siateczkę. Całość zagotuj aż do momentu uzyskania gładkiej polewy.Odmierz połowę posiekanej
czekolady i wsyp ją do masy. Następnie przygotuj pokrojone
orzechy oraz inne
bakalie i dodaj do pozostałych składników. Szybko wymieszaj, a na koniec wsyp
płatki owsiane górskie. Zawartość garnka bardzo dokładnie wymieszaj, aż do połączenia się składników. Na koniec dodaj pozostałą część pokrojonej
czekolady i zamieszaj kilkoma ruchami ręki.Tak przygotowaną masę na batoniki przełóż na wcześniej przygotowaną blachę. Wygładź powierzchnię i pozostaw do zastygnięcia.
Płatki owsiane pod wpływem
masła zwilgotnieją i staną się miękkie. Po kilku godzinach pokrój batoniki na kawałki.W przypadku wysokich temperatur na zewnątrz zaleca się przechowywać batoniki w lodówce. Aby zabrać je do pracy, należy owinąć przekąskę papierem
śniadaniowym, aby utrzymała swoją konsystencję oraz kształt.Jak udekorować batoniki zbożowe z czekoladą?Tak przygotowane batoniki z powodzeniem możesz wykorzystać nie tylko do pracy czy szkoły, ale także na domowym przyjęciu. Jednak, aby zachwycały gości, warto zadbać o odpowiednią dekorację.Dla osób, które uwielbiają
czekoladowy smak, świetnym pomysłem jest… polewa z
białej czekolady.Do jej przygotowania potrzebujesz tylko tabliczkę
białej czekolady E.Wedel. Pokrój ją na kawałki i umieść w kąpieli
wodnej lub mikrofali. Po chwili produkt się rozpuści. Zamieszaj łyżką, aby pozbyć się grudek i od razu wylewaj ciepłą polewę na przygotowane wcześniej batoniki. Smacznego!Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/wedlowski-blok-
czekoladowy-z-
chalwa-
bakaliami-i-torcikiem-wedlowskim/