Wykonanie
(ten przepis nie został jeszcze oceniony)
Sałatka z
jajkiem i
boczkiem to propozycja sałatki na obiad lub kolację. Smaczna, kolorowa, sycąca! Do przygotowania sałatki użyjcie ulubionej
sałaty lub mieszanki
sałat. Ja najczęściej używam
miksu z dodatkiem
rukoli. Lubię także
sałatę rzymską, która jest fajnie chrupiąca. Tą
sałatkę możecie przygotować również na bazie zwykłej
sałaty masłowej czy lodowej – co kto lubi 🙂 Jeżeli lubicie
jajka na miękko, podajcie do sałatki
jajka ugotowane na półtwardo, z delikatnie płynącym
żółtkiem. Zapraszam po przepis.Zobacz też:
Sałatka z
kalafioremLekka
sałatka z
kurczakiemSałatka z
indykiem i ziemniaczkami
Sałatka z zupek chińskich z
kurczakiemSałatki na imprezę – najlepsze przepisyPorcji: 2Składniki100 g
boczku pokrojonego w kostkę lub cienkie plastry3
jajka2 garście liści
sałaty10
pomidorków koktajlowychkawałek
parmezanu lub innego,
twardego seraSOS: 2 łyżeczki
musztardy francuskiej (lub innej), 3 łyżki
oliwy z oliwek, łyżeczka
octu winnego, łyżeczka
mioduPrzepis1
Boczek podsmażamy na suchej patelni do zrumienienia i odstawiamy do wystygnięcia.
Jajka gotujemy na twardo lub półtwardo. Obieramy i kroimy na pół.2
Sałatę rozkładamy na talerze.
Pomidorki kroimy na pół i dokładamy do
sałaty.3Następnie na talerze wykładamy
boczek oraz połówki
jajek. Całość posypujemy kawałkami
parmezanu.4Składniki sosu mieszamy w słoiczku, zakręcamy go i dokładnie potrząsamy do połączenia się składników. Polewamy sosem
sałatę.